Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Självparkerande bilar på Hamburgs flygplats

Allt för mycket tid ägnas åt parkeringsförfarande, menar Volkswagen, som nu testar autonom parkeringsteknik på Hamburgs flygplats.

Hör du till de som gillar att köra bil och inte förstår nyttan av autonoma fordon. Då ska du läsa vidare. Ja, såvida du inte gillar att leta parkeringsplats också, vill säga.

Tyskar spenderar sammanlagt 41 timmar per år på att leta parkeringsplatser. För britterna är siffran 44 och för New Yorkbon svindlande 107 timmar per år. Det menar Volkswagen som nu tillsammans med Audi och Porsche genomför tester med självparkeranade bilar vid terminal 2 på Hamburgs flygplats. Tekniken är planerad att ta plats i koncernens bilar redan 2020.

På klippet här visas systemet där en parkeringsplats bokas via en app och bilen lämnas i anslutning till parkeringsområdet. Allt sköts sedan per automatik där skyltar på parkeringshusets väggar hjälper bilarna att hitta rätt.

Teknikens ska kunna kombineras med att ladda elbilar samt att få leveranser till bilen när den står parkerad.

– Med nya mobila lösningar vill vi ge människor mer tid och livskvalitet genom att reducera stress i trafiken. Visionen är att erbjuda tjänsten för alla överallt med en knapptryckning och här spelar autonom teknik en huvudroll, säger Johann Jungwirth, digital chef på Volkswagenkoncernen som hävdar att bilförare i dag spenderar 30 procent av sin tid i urbana miljöer med att leta parkeringsplatser.

I ett första steg under testerna parkerar bilarna sig själv inom ett område dit inga personer har tillträde. Verksamheten sker på flera platser världen över men även via simuleringar. I ett nästa steg ska människor och självparkerande bilar samsas på samma yta och målet är att ha en teknik som fungerar överallt, exempelvis på stormarknadens parkeringsplats.

Volkswagen är inte direkt ensamma om att utveckla tjänster som denna. För en tid sedan skrev vi om det brittiska projektet UK Autodrive

, där Ford är inblandade.

https://youtu.be/Kq1RkaYHZ_A