Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: YouTube

Sjukt snabb Lamborghini piskar F1-bil – om och om igen

Kan en Lamborghini Huracán slå en Formel 1-bil över kvartsmilen och med rullande start över 1,6 kilometer?

Jo då, visst kan den det, om Lamborghinin inte är original. I detta utförande har den 5,2 liter stora V10:an fått två turboaggregat och 1 200 hästkrafter samt 1 240 newtonmeter trycks ut till de fyra hjulen.
En ännu starkare bil är med i detta ”dragrace” – en Nissan GT-R Nismo som redan i ursprungligt utförande är kdubbelturbomatad och fyrhjulsdriven, men denna bil är allt annat än standard. V6:an har borrats upp från 3,8 till 4,1 liter och nya, bättre turboaggregat har monterats. Det resulterar i 1 300 hästkrafter och 1 290 newtonmeter. Men med sina 1 840 kilo väger Nissan nästan 300 kilo mer än Lamborghini Huracán.

Ovan två supertrimmade bilar ska gå en match mot Red Bull RB7, det vill säga Forrmel 1-bilen som Red Bull Racing tävlade med under säsong 2011 – vilket slutade med VM-titeln till stallets förare Sebastian Vettel. Stallkompis Mark Webber lyckades rätt fint han med, han slutade trea det året.

Bakom ratten på RB7 i detta race sitter ingen mindre än David Coulthard som tävlade i Formel 1 under 15 säsonger, dock utan att kunna lägga vantarna på titeln. 2001 blev han totaltvåa, då i McLarens bil, och totalt korsade han mållinjen som etta 13 gånger.

Tack, men nej tack
Du behöver inte maila in till oss och berätta att detta inte är ett vetenskapligt test med metodisk tillförlitlighet, att en F1-bil bara får köra på bana medan de andra får köra på gatan, eller att det är helt irrelevant för alla eftersom bilarna inte standard och att man bara får köra i maximalt 120 km/h på svenska vägar. Vi känner redan till allt det där, men anledningen till att vi visar detta klipp är för att att det är spektakulärt och, för många, sevärt.

https://youtu.be/tbm-izZisbw?t=159