Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skåningar och stockholmare argast i trafiken

En ny undersökning visar att det är skåningar och stockholmare som lättast blir uppretade och irriterade på andra bilister när de befinner sig bakom ratten. Norrlänningar stressar inte upp sig lika lätt.

Däcktillverkaren Goodyear fortsätter att ta pulsen på de svenska bilisterna i sin kampanj Vägens hjälte och spottar ur sig undersökning efter undersökning. Denna gång har 1 007 svenska män och kvinnor från 18 år och uppåt fått svara på frågor om irritation i trafiken.

På frågan om bilisterna irriterar sig på andra medtrafikanter är det mer eller mindre dött lopp mellan könen. Var tolfte bilist uppger att de alltid irriterar sig på andra trafikanter medan något färre uppger att de aldrig irriterar sig.

I Stockholm hittar vi fler som ständigt irriterar sig i trafiken än i andra delar av landet, drygt var tionde stockholmare. Tittar vi i stället på bilister som irriterar sig mer frekvent än andra så är det skåningar. Nästan varannan, 48 procent, av skåningarna uppger att de ofta eller alltid är irriterade på medtrafikanterna.

I Stockholm är motsvarande siffra 44 procent och i Västra Götalands län 41 procent. I norra delarna av Sverige är irritationen i trafiken inte lika påtaglig – 34 procent.

Få svenskar, drygt var tredje, anser att andra trafikanter visar hänsyn i trafiken. Det är lustigt, för när frågan vänds till att undersöka hur bilisterna ser på sig själva uppger 97 procent att de alltid eller ofta visar hänsyn. I Stockholm och i norra Sverige visas störst hänsyn i landet, om man får tro på var de anser om sig själva.