Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skaparen av superbilen Vector W8 är död

Han skapade en av världens mest udda supersportbilar Vector W8. Nu har Gerald Wiegert gått ur tiden. 

Kilformade supersportbilar är starkt förknippade med 1980-talet där den mest bekanta troligen är Lamborghini Countach. Men Countach kan räknas som en dussinbil när det kommer till den amerikanska konkurrenten skapad av Gerald Wiegert. Han grundade företaget Vehicle Design Force redan 1971, samma år Countach först visades, men det kom att dröja länge innan Wiegerts bil stod klar. Företaget bytte snart namn till det mer välklingande Vector och en prototyp vid namn Vector W2 stod klar 1976, men det blev aldrig någon produktion av den. Beteckningen W för tankarna till en motorkonfiguration vanligen förknippad med bland annat Volkswagen men i fallet Vector står det för skaparens efternamn Wiegert.

1 AV 2
Foto: Axion23
2 AV 2

Efter att i flera år ha jobbat med att ordna finansiering presenterades till slut den produktionsfärdiga Vector W8 i slutet av 1980-talet. Med en 6,0-liters V8 utrustad med dubbelturbo levererade den 625 hästkrafter och 880 newtonmeter. Något som skulle vara tillräckligt för 0-100 på omkring fyra sekunder och en toppfart på 389 km/h. Även om Vector W8 gjorde ett starkt avtryck i bilvärlden kom något riktigt genombrott för modellen aldrig. Mellan 1989-1993 tillverkades endast 17 exemplar.

Nyligen meddelade familjen att Gerald Wiegert den 15 januari gick bort, han blev 76 år gammal. Även om Vector W8 var en kortlivad modell blev den hans största skapelse. En bil med futuristisk design som än i dag vänder blickar, om du har turen att få se en av de få.