Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skattemärke på bil kan tas bort nästa år

Kontrollmärket, den lilla färgade lapp på bakre regskylten som uppger om en bil är giltig att användas i trafik, kan komma att slopas redan nästa år för att spara in stora administrationskostnader.

Den som kör en laglig bil i Sverige, det vill säga en bil som är skattad och besiktigad, har ett färgat kontrollmärke på bakre registreringsskylten.

Kontrollmärkessystemet gör det enkelt att se om en bil är laglig att framföra på svenska vägar. Systemet kan dock vara på väg att försvinna, erfar SVT Rapport. Troligtvis så tidigt som från och med nästa år. Anledningen är den omfattande byråkrati som krävs för att årligen skicka ut över 4,7 miljoner kontrollmärken. Försvinner systemet kan man spara in över 50 miljoner kronor per år. Samtidigt föreslår regeringen att bötesbeloppet för att köra ett icke godkänt fordon ska höjas.

Förslaget möts av kritik från flera olika myndigheter som menar att kontrollen av bilarna försvåras utan kontrollmärke.

 – Det finns väl en ganska hög risk för att många fler smitare kommer att köra runt på våra vägar, och i förlängningen kan det betyda att det blir farligare trafik, säger Tom Bjerver, vd för Motorförarnas helnykterhetsförbund, till Rapport.