Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skoda-ägare mest nöjda med sina nya bilar

Skoda är i topp medan koncernkollegorna Audi och Volkswagen tillhör bottenskiktet tillsammans med Citroën, det visar ny undersökning.

Skoda-ägarna är de nöjdaste. Det visar en undersökning som gjorts av den brittiska branschorganisationen Driver Power och tidningen Auto Express. Frågor i 31 olika kategorier har besvarats av brittiska ägare av nya bilar som inte är äldre än 12 månader. 75 olika bilmodeller omfattas av undersökningen.

Toppar listan gör Skoda Superb där 93,4 procent av ägarna är nöjda, tvåa kommer Skoda Yeti där siffran är 93,3 procent. Längst ner hittar vi Citroën C1 med 87 procent, men även Skodas koncernkollegor Audi och Volkswagen figurerar i de lägre regionerna med modellerna A1 och Up. Citroën har ytterligare en modell i botten: Citroën C4 Cactus på tredje sämsta plats med 86,6 procent, med Ford Mondeo nedanför sig på 86,8 procent.

Driver Power poängterar tendensen att prestigemärken har svårt att kvala in i toppskiktet, Lexus lyckas bäst med 93,1 procent för modellen RX. Att Kia Cee'd tar femteplatsen understryker trenden att ”budgetmärken” klarar sig allt bättre i kundundersökningar, menar man vidare.

Brittiska Jaguar har det tufft i undersökningen där 30,9 procent av XF-ägarna svarar att de har haft problem med sina bilar under det senast året. Näst sämst i den kategorin är Jaguar-modellen XE där siffran är 26,7 procent.

Bränsleekonomi, inbyggd navigation och bagageutrymme är de punkter där ägarna generellt önskar sig bättring.

Toppen av listan

Skoda Superb 93,4%

Skoda Yeti 93,3%

Lexus RX 93,1%

Toyota RAV4 93,1%

Kia Cee'd 93,0%

Botten av listan

Volkswagen Up 85,5%

Audi A1 86,5%

Citroën C4 Cactus 86,6%

Ford Mondeo 86,8%

Citroën C1 87,0%