Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skoda bjuder på mer av nya Fabia

En vecka efter att Skoda dragit skynket av nya Fabia kom de på att insidan glömde att visas upp. Därför tar de nu tillfället i akt och visar instrumentbrädan samtidigt som de bjuder på lite mer fakta.

Det dröjer ytterligare ett tag innan nya Skoda Fabia presenteras från topp till tå. Bilen har världspremiär på bilsalongen i Paris i oktober men som små aptitretare har Skoda styckat upp presentationen för att portionera ut i lagom takt. Förra veckan bjöds vi på modellens nya exteriöra utseende, något som föregicks av utvalda detaljbilder, medan vi denna vecka serveras första interiöra bilden som föreställer instrumentbrädan.

Även på insidan ser vi att nya Fabia får ett tydligt släktskap med exempelvis Octavia och Rapid. Dock har Fabia en liten egenhet, en snygg sådan får lov att sägas. Nämligen att mittkonsolen och instrumentbrädans övre halva är mer skilda från varandra tack vare den breda dekorpanelen som sträcker sig från mätarhuset över till passagerardörren. Just instrumentbrädans topp med tillhörande luftutsläpp har fått egen karaktär i Fabia. Däremot är ratten och flera andra detaljer mer eller mindre identiska med de större syskonen. En aning mer spartanskt i Fabia skulle man dock kunna säga.

I förra veckan berättade Skodas designchef Jozef Kaban att nya Fabia är rymligare än sin föregångare. Vi fick också veta att den är lägre och bredare. Nu får vi reda på att den är kortare än utgående generation, åtta millimeter kortare. Lika många millimeter, åtta alltså, har passagerarutrymmet vuxit med och mäter nu 164,7 centimeter. Dessutom har armbågsutrymmet ökat både fram och bak med 21 respektive två millimeter till totalt 140,1 samt 138,6 centimeter.

Lastutrymmet sägs vara bäst i klassen med sina 330 liter, 15 liter mer än i gamla Fabia. Bra att känna till är att lastytan där bak har vuxit med två centimeter till 96 centimeter. Vid öppning av bagageluckan blottas ett 109,8 centimeter brett hål som befinner sig på låg höjd (lasttröskeln alltså, hur lågt sägs inte). Bakluckan öppnar upp till 191,5 centimeter, exakt tio centimeter högre än medellängden hos svenska män.

Nya Fabia är paketerad med vad Skoda kallar nio nya och smarta lösningar (Simply Clever låter bekant?). De nämner exempelvis MirrorLink som är ett protokoll för att visa information från bilen och en smart mobiltelefon på respektive enhets skärm. SmartGate är en annan smart lösning som nämns. Den loggar data från bilen, så som bränsleförbrukning, snitthastighet och resekostnad, via en app i mobiltelefonen. All överföring sker trådlöst via Wifi.

Andra smarta lösningar är isskrapa i tanklocket, mobil/multimediahållare i mittkonsolen, nya och större prylfack som även rymmer lite större PET-flaskor (upp till en liter), parkeringsbiljetthållare i vindrutan, krokar för väskor i bagageutrymmet och reflexväst i förardörren. Även en liten specialanpassad papperskorg finns som sitter i dörren, antingen på förar- eller passagerarsidan.

Skodas nya småbil blir, precis som vi skrivit tidigare, en lättviktare med en torrvikt på under ett ton. Läs mer om detta och de nya drivlinorna i vår tidigare artikel om nya Skoda Fabia.

Missa inte att läsa vår provkörning av nya Skoda Octavia Scout som är Sverigeaktuell nu med säljstart i september.

Nya Skoda Fabia sällar sig till syskonens utseende.
Världspremiär i Paris i oktober.