Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skoda bygger billig suv – men bara för Kina

Skodas två suvar Kodiaq och Karoq ska få sällskap av ytterligare två modeller, men inte i de europeiska bilhallarna.

Först ingenting sedan allt på en gång. Det var inte länge sedan Skoda stod utan någon suv (Yeti undantaget) i bilhallen men 2016 kom Kodiaq och året efter Karoq. Men det kommer inte stanna vid det. Redan för ett år sedan kunde vi avslöja Skodas framtida planer när det kommer till suvar, nu vet vi mer.

Det var under förra årets bilsalong i Shanghai som Skodas agenda rörande suvar exponerades. Den omfattade fyra modeller: Kodiaq, Model K, Model Q och Kodiaq Coupé. Model K är det som mynnade ut i Karoq och Kodiaq Coupé blev bekräftad under Skodas årssummering för 2017 i går. Modellen kommer att heta Kodiaq GT och vara ämnad för den kinesiska marknaden, även om man öppnar dörren för en europalansering i ett senare skede.

Klart är också att bilen som går under namnet Model Q blir mindre än Kodiaq och även betydligt billigare och budgetbetonad. Bilen ska bygga på den gamla PQ-plattformen som i dag bara används i Asien. Bilen är inte aktuell för Europa utan ska slåss i Kina mot inhemska tillverkare och kommer inte att levereras med nymodigheter som eldrift.

Skoda slog rekord förra året med 1 200 500 tillverkade fordon varav 325 000 gick till just Kina. Där har försäljningen ökat med 8,2 procent mot 2016 att jämföra med 6,6 procent ur ett globalt perspektiv. Målet är att sälja 600 000 bilar i Kina 2020 och fem år senare över två miljoner fordon globalt sett.