080602-skoda-fabia-rs

Skoda Fabia RS får 1,4-liters TSI-motor

En liten omtyckt tjeck är Skoda Fabia RS. Nu är det bekräftat att den ett år gamla generation två också kommer med RS-emblem. Skillnaden är att dieselmotorn skippas och ersätts av en stark bensinare på 1,4 liter.

Anledning till att den 1,9 liter stora dieselmotorn på 131 hästkrafter och 310 newtonmeter inte hänger med till nästa generation Skoda Fabia RS är bland annat på grund av de höga dieselpriserna runt om i världen. Det är helt enkelt inte speciellt ofta det blir billigare att köra med diesel i tanken. Om den ändå hade hängt med hade den med största sannolikhet uppgraderats en hel del för att putsa på accelerationssiffrorna.

I stället blir det en bensinmotor under huven på Fabia RS, närmare bestämt VW-bekanta 1,4 TSI. Enligt Skoda har de möjlighet att skrämma upp den till 174 hästkrafter, men än så länge har de inte bestämt sig för den slutliga effekten. Vridmomentet lär däremot inte kunna nå upp till förra generationens siffra. I stället kommer prestandasiffrorna att förbättras.

Bilen på bilden ovan är en Fabia Super 2000 och är byggd enligt FIA:s reglemente. Vi kan inte ens i våra vildaste fantasier se att nästa generation Fabia RS kommer att vara lika extremt formgiven.

Läs mer

Provkörning