Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091020-skoda-fabia-rs
091020-skoda-fabia-rs
091020-skoda-fabia-rs
091020-skoda-fabia-rs

Skoda Fabia RS kommer tillbaka som bensinare

Snart är det dags för en ny, hetlevrad tjeck att locka rallysuktande småbilsförare. Nya Skoda Fabia RS lanseras nästa år, men den får inte en dieselmotor som sin föregångare.

Gamla Skoda Fabia RS är en udda fågel i GTI-klassen. I stället för en varvvillig bensinmotor med turbo valde Skoda att sänka ned en dieselmaskin i motorrummet. Den välbekanta 1,9 TDI-motorn hämtades från VW:s lager och vips hade Skoda något av en blivande kultbil i sitt modellutbud. Nu är det dock dags för en ny Fabia RS och som vi har berättat tidigare kommer dieseltekniken sannolikt inte att få fortsatt förtroende.

Brittiska Autocar har talat med en anonym Skoda-källa som uppger att nya Fabia RS i stället får en 1,4-litersbensinmotor med turbo och kompressor, det vill säga samma motor som sitter i bland annat Seat Ibiza Cupra. Läs om PeO Kjellströms första intryck av den lite för vuxna motorn här. Effekten väntas bli densamma när motorn hittar ned i Fabia RS, det vill säga omkring 180 hästkrafter och 0-100 km/h borde fixas på knappa 7 sekunder. Sjuväxlad DSG-låda väntas bli standardalternativ.

Den som har minnen från vårens bilsalong i Genève kommer kanske ihåg Fabia Sport Design Concept (bilden) som gjorde ett anonymt framträdande på mässgolvet. Anonymt på det sättet att Seat inte ville säga någonting om vad som fanns under skalet eller vad syftet med konceptbilen var. De allra flesta förstod ändå att konceptbilen var en förhandstitt på kommande Fabia RS. Bilens utseende var allt annat anonymt, svarta fälgar, svarta karossdetaljer och total avsaknad av krom gjorde konceptbilen till en elak uppenbarelse. Till skillnad från gamla Fabia RS ska den nya bilen få ett betydligt sportigare utseende och vara lättare att skilja från de vanliga versionerna.

Nya Fabia RS ska enligt Autocars källa lanseras tidigt nästa år, kanske på Genevesalingen i mars, och börja säljas senare under året.

Läs mer

Test- & provkörningar