Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skoda frestar med bilder på nya Fabia

Medan Skodas övriga modellprogram känns up to date ligger lilla Fabia just nu lite bakom. Nuvarande generation kom 2007. Men förändring är på gång. I Paris i höst har nya Fabia världspremiär och i dag får vi ett litet smakprov.

Än så länge är bara smådetaljer om nya generationen Skoda Fabia kända. Vi har tidigare sett skisser som föreställer modellen, men vi vet alla hur det är med sådana. De visar oftast upp sidor som är lite kaxigare än vad verkligen kommer att bjuda på.

Vi har tidigare fått reda på att nya Fabia ska ha tre- och fyrcylindriga bensinmotorer från 60 till 110 hästkrafter samt en 1,4-liters dieselmaskin med tre olika effektuttag på mellan 75 och 105 hästkrafter. 1,6-litersdieseln från utgående generation kastar in handduken.

Dessutom kommer det en GreenLine-version av 75-hästarsvarianten av dieselmotorn som sägs ge en förbrukningssiffra på 0,31 liter per mil och därmed koldioxidutsläpp om 82 gram per kilometer. Totalt ska det handla om förbrukningssiffror som sänkts med 17 procent jämfört med i dag.

Men sänkningen har inte åstadkommits enbart med bättre optimerade motorer. Skoda har även gått in för viktminskning hos Fabia. Upp till 65 kilo lättare ska den vara med en torrvikt på 980 kilo.

Bilden du ser ovan är den första som visar nya Skoda Fabia. En del av den åtminstone. Vi ser att nya Fabia kommer att anamma samma, lite hårdare designspråk som sina större syskon Octavia och Rapid. För att få en bättre helhetsbild bör nedanstående skiss tas i beaktning.

Premiären äger rum i Paris i oktober.