Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skoda inför autobroms som standard i Sverige

Skoda Citigo, Fabia, Rapid, Octavia och Superb. Alla dessa modeller får från och med modellår 2016 autobroms som standard.

Till merparten av Skodas modeller finns numera säkerhetsutrustningen autobroms, ett system som kan bromsa bilen per automatik om risk för kollision uppstår. Dock är det inte standard på alla modeller, bland annat Fabia.

Det räcker inte för Skoda Sverige som anser att autobroms är en så pass viktig säkerhetsfunktion att det ska vara standard på alla deras modeller. Därför har de beslutat att endast sälja bilar utrustade med autobroms i Sverige, på de modeller där det är tekniskt möjligt, med andra ord Citigo, Fabia, Rapid, Octavia och Superb (nya generationen lanseras vecka 40) men inte Yeti och Roomster.

– Vi tycker att autobroms är ett så pass viktigt val att vi tar beslutet att välja den utrustningen åt våra kunder, säger Stefan Nygren som är chef för marknad och produkt på Skoda Sverige.

Han nämner också att införandet av autobroms som standard inte kommer att innebära en merkostnad för kunderna.

– Systemet där autobroms ingår kallar vi för ”Front Assist” och det kostar 3 000 kronor. Den kostnaden tar vi. Som ofta sker dock en viss prisjustering i samband med ett modellårsskifte, vilket vi motiverar med bland annat uppdaterat motorprogram och viss effektökning.

Autobroms finns med andra ord som standard på Skodas modeller från och med modellår 2016.