Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skoda Kamiq kommer till Europa

Skoda Kamiq ska visas upp under vårens bilsalong i Genève. En bil som redan finns i Kina – i alla fall till namnet.

Skodas ska lansera en tredje suvmodell på den europeiska marknaden och Kamiq, som modellen heter, kommer att vara minst i skaran. En suv med samma namn säljs redan i Kina och enligt tidigare uppgifter ska det så förbli.

Skoda släpper även ett smakprov på bilen i form av en bild på emblem, delar av reflex och bakre stötfångare. En bild som vid första anblicken kanske inte avslöjar som mycket men jämför vi med Kamiq som nu säljs i Kina (se bild nedan) ser vi att den europeiska versionen kommer att se annorlunda ut. Ja, i själva verket är det en helt annan bil vi kommer att få se.

Såhär ser Skoda Kamiq ut i Kina.

Kamiq som säljs i Kina bygger på den gamla PQ-plattformen och har en 1,5-liters bensinmotor (EA211 evo) på 110 hästkrafter under huven. Europeiska Kamiq, som Skoda väljer att kalla crossover och inte suv som kinaversionen, kommer med störst sannolikhet bygga på plattformen MQB-A0 och bli Skodas motsvarighet till koncernkollegorna Seat Arona och Volkswagen T-Roc. Det är alltså den bil som man släppte  en teaserbild på för en vecka sedan, en nykter version av konceptet Vision X som visades upp under förra årets upplaga av Genèvesalongen.

Teaserbild på bilen som ska visas upp under årets Genèvesalong.

Namnet Kamiq är hämtat från ett språk som talas av inuiter i Kanada och på Grönland. Namnet följer samma tradition som suvmodellerna Kodiaq och Karoq genom att börja med bokstaven K och sluta med Q. Skodas första modell i segmentet hette Yeti, en annan namnfilosofi förvisso men ändå en kall typ namnmässigt.