Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skoda Karoq officiell – fakta och bilder

Nu har Skoda släppt den mesta informationen om nya suv-modellen Karoq som börjar säljas i Sverige i mitten av september.

https://youtu.be/v5pTHJ74lcQhttps://delivery.youplay.se/load.html?zone_id=702&player=sp&part_id=128030&addons=000&time=0&disable_sharing=false

Tidigare i kväll kunde du här på teknikensvarld.se följa världspremiären och avtäckningen av Skodas nya suv Karoq, en avtäckning som ägde rum på konsthallen Artipelag ute i Stockholms skärgård. Teknikens Värld är på plats i form av Erik Wedberg som kommer att rapportera mer om bilen i både tidningen och på webben, missa inte det. Men först tar vi en genomkörare här med all den fakta som tjeckerna bjuder på i nuläget.

Karoq är lillebror till Kodiaq som kom i fjol och som imponerat på bland annat oss vid tester och provkörningar. Att de är syskon syns tydligt även om Karoq har fått säregna drag på bland annat strålkastararrangemanget och bakljusen.

Medan Kodiaq är vad man skulle kunna kalla övre mellanklasstor med sina 469,7 centimeter på längden är Karoq ett par snäpp mindre med sina 438,2 centimeter på samma ledd. Därmed är den av samma storlek som Seat Ateca som är ett par centimeter kortare. Jämfört med Karoqs föregångare Yeti är nykomlingen näst intill en bjässe då den nästan på millimetern är 16 centimeter längre. Yeti har aldrig varit känd som en rymlig bil, Karoq lär vara mer generös när det kommer till interiöra volymer. Det märks redan genom att slå ett öga på bagageutrymmets siffror. Medan Yeti kunde hantera mellan 405 och 1 780 liter bagage fixar Karoq mellan 521 och 1 630 liter. Dessa siffror är dessutom flexibla tack vare det skjutbara baksätet (extrautrustning), en lösning som även Yeti hade, som gör att volymspannet ökar till att ligga mellan 479 och 1 810 liter. Med baksätesryggen i uppfällt läge kan som mest 588 liter bagage rymmas. I jämförelse med Seat Ateca är Karoqs siffror aningen vassare, i jämförelse med storebror Kodiaq är siffrorna smått mesiga då den rymmer rejäla 720-2 065 liter.

På bredden mäter Karoq 184,1 centimeter och på höjden 160,5 centimeter. Den är alltså betydligt smalare och lägre än Kodiaq som erbjuds i både fem- och sjusitsigt utförande. Karoq finns enbart med fem platser.

Mellan hjulaxlarna är avståndet 263,6 centimeter när Karoq är framhjulsdriven. Vid fyrhjulsdrift är axelavståndet sex millimeter kortare. Siffrorna känns igen från Seat Ateca.

Inte mycket av den digitala instrumentering vi får se här, men i filmen nedan får vi se desto mer.

Största nyheten med Karoq, utöver själva modellen, är att för första gången i en Skoda erbjuds nu digital instrumentering. Tyvärr är Skoda ännu inte så frikostiga med att visa upp denna på bilder men på en av interiörbilderna kan vi se det digitala mätarhuset skymta, plus att vi får se mer i filmen nedan. Denna teknik kommer att ta plats i fler Skoda-modeller framöver.

På extrautrustningslistan finns även, utöver nämnda instrumentering och det flexibla så kallade VarioFlex-baksätet, bland annat adaptivt chassi, full-LED-strålkastare (standard i Style-utförande) och mycket annat, exempelvis interiöra detaljer som ingår i det Skoda kallar Simply Clever. Upp till 30 av dessa Simply Clever-lösningar får plats om man kryssar i rubb och stubb på tillvalslistan.

Bland standardutrustningen hittas nio krockkuddar, autobroms med fotgängarigenkänning (10-60 km/h) och Skoda Connect av senaste generation som innehåller bland mycket annat automatisk larmuppringning vid olycka och en mobilapp för att ta del av bilen position och status.

Vill man höja säkerheten finns mycket av det senaste i teknikväg som tillval, exempelvis adaptiv farthållare, döda vinkel-varnare, autobroms vid backning, vägskyltsigenkänning, filhållningsassistent samt Emergency Assist som känner av om föraren inte är kapabel att framföra bilen och därför på ett säkert sätt kör den åt sida och stannar vid vägkanten.

Teknikens Världs Erik Wedberg är på plats under kvällens avtäckning av Skoda Karoq. Håll utkik efter hans kommande texter (och filmer) i tidning och på webb.

Motorerna är fem till antalet varav tre av dem är dieselmaskiner. Dessa är 1,6 TDI med 115 hästkrafter och 250 newtonmeter, 2,0 TDI med 150 hästkrafter och 340 newtonmeter samt 2,0 TDI med 190 hästkrafter och 400 newtonmeter. Dessa förbrukar och släpper ut, i nämnd ordning, 0,45 liter per mil och 118 gram per kilometer, 0,44 liter per mil och 115 gram per kilometer samt 0,53 liter per mil och 138 gram per kilometer. 0-100 km/h avverkas på 10,7, 8,9 respektive 7,8 sekunder.

Bensinmotorerna heter 1,0 TSI samt 1,5 TSI där förstnämnda bjuder på 115 hästkrafter och 175 newtonmeter och sistnämnda på 150 hästkrafter och 250 newtonmeter. 1,0-litersmotorn har tre cylindrar medan 1,5-litersmaskinen har fyra där två cylindrar inaktiveras vid låg belastning.

Lilla bensinaren förbrukar enligt NEDC-körcykeln 0,52 liter per mil och släpper ut 117 gram koldioxid per kilometer medan stora maskinens siffror ligger på 0,51 liter per mil och 119 gram per kilometer. 0-100 km/h tar 10,6 sekunder för 1,0 TSI medan 1,5 TSI bara behöver 8,4 sekunder på sig.

Samtliga motoralternativ kan kombineras med antingen fram- eller fyrhjulsdrift samt med antingen sexväxlad manuell låda alternativt sjuväxlad DSG-dubbelkopplingslåda – förutom 2,0 TDI med 190 hästkrafter som har både DSG-låda och fyrhjulsdrift som standard.

De fyrhjulsdrivna varianterna har dessutom ett offroad-läge som sägs förbättra framkomligheten när underläget är lite sämre. Som köpare kan man välja till ett ”dåligt väg”-paket som innehåller skydd för underredsdetaljer.

Markfrigången är 18,3 centimeter (med 19-tumshjul), det vill säga något lägre än vad den är hos storebror Kodiaq och betydligt lägre än den markfrigång som exempelvis Volvo V90 Cross Country

 kan uppvisa (21 cm). Frigångsvinklarna är 19,9 grader fram och 27,8 grader bak.Karoq får, beroende på motoralternativ och utrustning, dra släp på upp till 2 000 kilo.Några priser har ännu inte annonserats men det snackas om ett instegspris runt 210 000 kronor. Säljstarten i Sverige är planerad till vecka 37, det vill säga i mitten av september, och att produktionsstarten är förlagd till vecka 42. De första bilarna rullar ut till svenska kunder lagom till julafton i år och svensk premiär hos Skoda-handlarna är det vecka 4 nästa år, med andra ord den 27 januari 2018.

https://youtu.be/mO9v__RWqHAhttps://youtu.be/mO9v__RWqHA