Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: SKODA

Skoda Kodiaq får dieselmotor med 240 hästkrafter

Tjeckernas nya suv Kodiaq presenterades i förra veckan med fem olika motoralternativ. En maskin saknades dock – biturbodieselmotorn på 240 hästkrafter som Volkswagen redan använder.

Förra veckans stora nyhet var avtäckningen av Skoda Kodiaq, märkets nya suv som trots sin kompakthet rymmer (enligt siffrorna på papperet) väldiga mängder av framför allt bagage. Två dieselmotorer på 150 respektive 190 hästkrafter presenterades parallellt med tre bensinmotorer på 125, 150 och 180 hästkrafter. En hyfsat bred motorpalett men som ändå inte tilltalade alla. Många undrade om Volkswagen-koncernens 240-hästarsdiesel TDI BiTurbo är aktuell till Kodiaq, men så var inte fallet, i alla fall inte i nuläget, enligt den officiella informationskanalen.

Men nu finns det uppgifter som säger att en prestandaversion av Kodiaq är på gång. Skodas forsknings- och utvecklingschef, Christian Struber, bekräftar för Auto Express att han så sent som i förra veckan körde en prototyp av Kodiaq med mer kraft och att det rörde sig om en dieselmodell. Enligt honom är den under utveckling och att man inväntar att det affärsmässiga ska falla på plats.

Han avslöjade inte vad det är för prestandadiesel det rör sig om, men det är inte svårt att gissa sig fram till att det är den 240 hästkrafter starka dieselmotor som finns i bland annat Volkswagen Passat 2,0 TDI 240 GTS.

När den är aktuell för lansering, förhoppningsvis inom kort, kan vi misstänka att det blir i kombination med fyrhjulsdrift och sjuväxlad DSG-låda.

Skodas vd ville inte vara sämre än sin avslöjande kollega. Han passade vid världspremiären i torsdag på att avslöja att Kodiaq kan komma i SportLine- och Scout-utföranden. Det är något som företaget just nu tittar på och finner intressant i och med att de båda varianterna är väldigt populära i kombination med andra Skoda-modeller.