Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skoda Kodiaq GT officiell

Skoda presenterar nu sin nya toppmodell – i Kina. När nu coupéformade Kodiaq GT gör entré har det stora landet i Asien inte mindre än fyra suvmodeller från det tjeckiska märket.

Skoda beskriver Kodiaq GT som fordonet som kombinerar robustheten och mångsidigheten hos en suv med den sportiga elegans och dynamik som en coupé bjuder på, något som tjeckerna säger ska attrahera nya, livsstilsorienterade konsumentgrupper. Det är stora ord för en suv som har fått sina D-stolpar mer framåtlutade enligt samma idé som BMW kom med för över tio år sedan med X6. Men riktigt så långt som X6 har Skoda inte gått, taket är inte i närheten lika kraftigt coupéprofilerat.

Med 463 centimeter på längden är Kodiaq GT nästan sju centimeter kortare än vanliga Kodiaq (469,7 cm). Till utseendet är GT-versionen tydligt en Kodiaq, men fler skillnader finns än D-stolparnas vinkel mot horisontalen. Stötfångarpartiet har gjorts om en aning och grillen har fått krombeläggning på ytan. Tröskellådorna är till större delen lackerade i bilens karossfärg precis som på nyligen presenterade Kodiaq RS och bakdelen har genomgått vissa förändringar för att ge modellen ett tuffare stuk. Bakljusen är nya och mer böljande i utförandet än hos Kodiaq. Dessutom har Skoda-emblemet på bakluckan försvunnit och i stället pryder namnet Skoda plåtytan i spärrad text.

Skoda visar inga bilder på interiören men beskriver den som sportig med material med hög kvalitetskänsla. Vi misstänker att insidan mer eller mindre ser ut som i vanliga Kodiaq.

Det digitala instrumentklustret Virtual Cockpit är standard i Kodiaq GT.

Modellen lanseras med två drivlinor, båda med 2,0 TSI-bensinmotorn som utgångspunkt. Den ena har 186 hästkrafter, driver på framhjulen och är kopplad till en manuell låda medan den andra har 220 hästkrafter, driver på alla fyra och är kopplad till en sjuväxlad DSG-dubbelkopplingslåda.

Världspremiären för Skoda Kodiaq GT äger rum på bilsalongen i kinesiska Guangzhou den 16 november. Anledningen till att Skoda väljer Kina är för att Kodiaq GT är exklusiv för den kinesiska marknaden. Det har ryktats om att modellen kan komma till Europa, men det återstår alltså att se.

Att Skoda satsar på kineserna är inte helt otippat då Kina är märkets största och viktigaste marknad med ungefär en fjärdedel av Skodas totala försäljning i världen.

När nu Kodiaq GT har gjort entré har Skoda inte mindre än fyra suv-modeller i Kina. De tre övriga är Kamiq, Karoq och Kodiaq.