Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: facebook.com/xtomidesign

Skoda Kodiaq RS bekräftad!

Skoda är på hugget. Inte bara blir Skoda Octavia starkare och snabbare, den ska även få ett RS-syskon i nya, stora suven Kodiaq.

RS-emblemet finns i nuläget endast på en tjeckisk bilmodell, Octavia, men inom kort kommer ytterligare en RS-modell och ännu lite längre fram kan det bli en tredje modell.

Den modell som ligger på tur att bli ”RS-fierad” är nya suven Kodiaq. Det bekräftar Skodas utvecklingschef Christian Strube för brittiska Evo. Vidare avslöjar han att det blir den 2,0-liters BiTDI-dieselmotor som Volkswagen använder i Tiguan och Passat, maskinen som ger 240 hästkrafter och 500 newtonmeter, som tar plats under huven. I Tiguan lyckas motorn, i kombination med fyrhjulsdrift (finns inte med drivning enbart fram), avverka 0-100 km/h på 6,5 sekunder. Det ska tilläggas att Tiguan är mindre än Kodiaq.

Strube nämner inga effektsiffror men det känns inte troligt att de trycker ner fler hästkrafter i tvålitersdieseln för Kodiaqs skull. Maskinen pallar dock mer, det har olika trimfirmor bevisat.

I september förra året sa just Christian Strube att Kodiaq ska få biturbodieselmotorn på 240 hästkrafter. Det var alltså RS-varianten han då syftade på.

Den tredje RS-modell som vi nämnde i första stycket är Superb RS. En sådan finns med i planerna men är tyvärr satt i väntläge för stunden. Några fler RS-modeller, det vill säga för Skoda-modellerna som är mindre än Octavia, är inte aktuella. Enligt Christian Strube finns det inga affärsmässiga skäl att vaska fram exempelvis en ny Fabia RS. Inte ens Citigo ska bli Citigo RS, trots att den näst intill identiska syskonbilen Volkswagen Up ska komma i GTI-utförande.