Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skoda Kodiaq RS officiell

Skoda presenterar på Parissalongen märkets första suv med RS-emblem. Kodiaq RS har en tvåliters dieselmaskin på 240 hästkrafter och 500 newtonmeter som ger helt okej prestandasiffror. Vad sägs om 0-100 km/h på sju sekunder blankt?

Skodas populära suv Kodiaq, som lanserades för snart två år sedan, kommer nu i ett riktigt björnstarkt utförande. Efter en för lång serie av teaserbilder, filmer och korta informationssläpp är den äntligen avtäckt – Kodiaq RS.

RS-varianten av Kodiaq har detaljer som skiljer sig från en vanlig Kodiaq men många av detaljerna känns igen från Kodiaq Sportline. Först och främst ser man skillnaden på en RS och en Sportline genom att notera RS-emblem (egentligen vRS-emblem). Utöver dessa syns små skillnader i frontens nedre parti, den nytillkomna reflexrampen på bakluckans nederkant och de 20 tum stora Xtreme-fälgarna som är unika för RS-modellen. Det är för övriga första gången som en Skoda standardutrustas med 20-tumshjul. Till Sportline-varianten finns 20-tummare som tillval, 19 tum är standard.

Skoda Kodiaq RS visar upp sig på bilsalongen i Paris. Foto: Martin_Sznapka

Skoda Kodiaq RS är, som vi redan känner till, snabbaste sjusitsiga suven runt Nürburgrings nordslinga med tiden 9 minuter, 29 sekunder och 84 hundradelar. Den är dock inte snabbaste suven runt banan, den titeln innehas nämligen av Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio som kört varvet på 7 minuter, 51 sekunder och 70 hundradelar.

Att det skiljer så mycket mellan två prestandasuvar kan tyckas vara märkligt, men förklaringen ligger så klart i drivlinan. Både Skodan och Alfan är fyrhjulsdrivna, men där slutar likheterna. Medan Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio har en bensin-V6:a på 2,9 som ger 510 hästkrafter och 600 newtonmeter har Skoda Kodiaq RS en rak dieselfyra på två liter med biturbo-teknik som ger 240 hästkrafter och 500 newtonmeter. Motorn känner vi igen från ett par Volkswagen-modeller, exempelvis Passat GTS.

Foto: SKODA Auto

Tillsammans med den snabbjobbande DSG-dubbelkopplingslådan med sju växlar kan tvålitersdieseln skjuta iväg suven från stillastående till 100 km/h på 7,0 sekunder. Det är halvsekunden snabbare än Kodiaq TSI 220 som tidigare var snabbaste modellversionen.

Foto: SKODA Auto

Kodiaq RS har dynamiskt chassi, DCC, med elektroniskt justerbara stötdämpare som standard. Inställningsmöjligheterna är sex till antalet och heter Eco, Comfort, Normal, Sport, Individual och Snow. Dessutom är bilen utrustad med progressiv styrservo som ändrar ”motståndet” beroende på en rad olika parametrar, bland annat hastigheten.

Foto: SKODA Auto

Standard är också full-LED-strålkastare och Virtual Cockpit. Sistnämnda är Skodas digitala instrumentkluster i mästerhuset som kan ändra form och färg baserat på körläge. Bland annat finns ett sportigt läge där en stor varvräknare med hastigheten digitalt i mitten tronar upp centralt på skärmen.

Foto: SKODA Auto

Sist men inte minst måste vi nämna mer om antalet sittplatser i Kodiaq RS. Den går nämligen att få i fem- och i sjusitsutförande. Med plats för fem ryms 600 liter bagage, med plats för sju ryms 231 liter. I femsitsutförandet får passagerarna i andra sätesraden lite extra benutrymme än vad de får i Kodiaq RS med sju sittplatser.

Inga priser har ännu annonserats.