Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skoda Kodiaq RS slog nytt rekord på Nürburgring

I händerna på Sabine Schmitz klockades Skoda Kodiaq RS för tiden 9.29,84 på Nürburgring.

Att Skoda Kodiaq ska komma i en sportig RS-version kommer inte som någon överraskning. Suv-segmnetet tycks vara det enda som gäller numera, dessutom har prestandaversionen av Kodiaq redan fått grönt ljus.

Nu är det dags för marknadsföring av Kodiaq RS innan den ska visas upp under höstens bilsalong i Paris och därför har den föga förvånande rullats ut på Nürburgrings nordslinga.

1996 blev Sabine första kvinna att vinna ett 24-timmarslopp på "Ringen".1996 blev Sabine första kvinna att vinna ett 24-timmarslopp på "Ringen".1996 blev Sabine första kvinna att vinna ett 24-timmarslopp på "Ringen".
1996 blev Sabine första kvinna att vinna ett 24-timmarslopp på "Ringen". Foto: Photo: IvoHercik.com

I händerna på Sabine Schmitz, professionell förare, känd från teve-programmet Top Gear om med över 30 000 varv på den mytomspunna banan, klockades ekipaget för tiden 9.29,84 – vilket är rekord för biltypen.

Nja, inte riktigt. Rekordet gäller sjusitsiga suvar medan 7.51,7 är bästa tid för suvar som helhet. Tiden gäller för den 510 hästkrafter starka Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio.

Som kraftkälla har Kodiaq RS koncernenens 2,0 BiTDI på 239 hästkrafter, och kommer att bli den enda Kodiakversionen med motorn. Kombinationen prestanda och diesel är emellertid ingen nytt för Skodas del, det hela började redan 2003 med Fabia RS, en bil vi på Teknikens Värld givetvis provkörde

.

https://youtu.be/3t-ESjQ5Uo4