Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skoda Kodiaq Scout officiell – mer terrängduglig

Skoda tuffar till Kodiaq som får tilläggsbeteckningen Scout. Det gör den nya suven än mer okänslig ute i terrängen.

Scout är Skodas motsvarighet till Volkswagens Alltrack, Volvos Cross Country och Mercedes All-Terrain. Det innebär plastdetaljer längs karossen, ofta någon form av hasplåtar eller plastskydd av underredet och inte sällan förhöjd markfrigång. Skoda har i dag Octavia Combi och Fabia Combi i Scout-utförande (sistnämnda heter egentligen ScoutLine och presenterades för den svenska marknaden i går) och tidigare fanns även Roomster Scout samt Superb Combi, men då kallades den av någon märklig anledning för Superb Alldrive (Superb Outdoor i utlandet).

Nu tar tjeckerna Scout-paketet ett steg längre genom att applicera det på nya suven Kodiaq. Det låter lite som kaka på kaka, men i Kodiaqs fall innebär Scout-tillägget inte Scout som vi tänker oss det. Kodiaq har ju redan hög markfrigång (19,4 cm) och den har ju redan de obligatoriska plastdetaljerna runt skärmkanter och över tröskellådor. Med ett normalt Scout-paket på Kodiaq skulle det motsvaras av att Volvo släpper XC90 i Cross Country-utförande, något som inte kommer att inträffa. I stället är Kodiaq Scout lite mer som Volvos Rugged luxury-paket till XC90 (som du ser på den vita XC90:n här), eller varför inte, för en ännu bättre jämförelse, Seats X-Perience-paket till Ateca.

Kodiaq Scout skiljer sig från vanliga Kodiaq med att ha 19-tumshjul med för modellen unika fälgar standardmonterade, silvergrålackerade detaljer på plasten både fram och bak samt backspegelkåpor, takrails och fönsterlister i samma silvergrå kulör. Detaljerna får modellen att sticka ut något mer, men allt är inte bara för ögats skull. Scout-tillägget innebär också att Off Road-assistenten ingår som standard, så även ett ”dåligt väg”-paket som innehåller extra skydd för bilens underrede och motor samt parkeringssensorer fram och bak. Självklart är fyrhjulsdrift också standard på denna modellversion.

Motorerna till Skoda Kodiaq Scout är fyra stycken, två av varje sett till drivmedlet. 1,4 TSI med 150 hästkrafter, 2,0 TSI med 180 hästkrafter, 2,0 TDI med 150 hästkrafter samt 2,0 TDI med 190 hästkrafter. Snålast är den svagare dieselmotorn och törstigast det starkare bensinalternativet.

Precis som vanliga Kodiaq erbjuder Kodiaq Scout på plats för upp till sju åkande, inklusive föraren, samt mellan 720 och 2 065 liter bagageutrymme.

Världspremiär för Skoda Octavia Scout är det på bilsalongen i Genève i mars, alltså om ungefär en och en halv månad. Senast då hoppas vi ha tillgång till svenska priser och lanseringsdatum.

LÄS OCKSÅ: Provkörning av Skoda Kodiaq