Skoda Octavia Combi G-Tec
Skoda Octavia Combi G-Tec

Skoda Octavia G-Tec – gasbil med lång räckvidd

Nu kommer Skodas variant på gasbil med samma teknik som i nyligen presenterade Golf Sportscombi TGI BlueMotion. Men i stället för ett ösregnslångt modellnamn heter Skodan kort och gott Octavia G-Tec.

På bilsalongen i Genève nästa vecka får gasbilen Volkswagen Golf Sportscombi TGI BlueMotion sällskap av en annan gasbil inom koncernen, nämligen Skoda Octavia G-Tec som kommer i båda halvkombi- och kombitutförande.

Tekniken är densamma som i Volkswagens variant, det vill säga en 1,4-liters TSI-motor som är konstruerad för både gas och bensin. Maskinen är når upp till kommande Euro 6-avgaskrav och levererar 110 hästkrafter och 200 newtonmeter.

 Gas-Skodan är något törstigare än gas-Golfen, men så är ju också Skodan en något större bil än Golf Sportscombi. Vid gasdrift förbrukas 3,5 kilo gas per 100 kilometer och utsläppet räknas då till 97 gram per kilometer (Golfen har också förbrukningssiffran 3,5 kilo men 95 gram per kilometer). På enbart gas kommer man upp till 41 mil.

 Vid bensindrift är räckvidden 92 mil vilket gas och bensin i kombination ger 133 mils total räckvidd. Med Golf kan du komma ytterligare sju mil, men den har som sagt lite mindre bil att släpa på.

Eftersom Octavia G-Tec är miljöbilsklassad i Sverige belönas därmed ägaren med fem års skattebefrielse.

Skoda Octavia G-Tec kommer till Sverige i maj 2014. Några priser är ännu inte offentliggjorda.