Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
101004-skoda-octavia-elbil
101004-skoda-octavia-elbil
101004-skoda-octavia-elbil
101004-skoda-octavia-elbil Foto: Torsten Zimmermann

Skoda Octavia Green E Line visas i Paris

Skoda har hittills hållit sig borta från el- och hybridracet och satsat på snåldieslar. Men nu ger de sig in i leken, i Paris visas Skodas första elbil. Med tillägget Green E Line blir Octavia helt eldriven.

Skoda håller en förhållandevis låg profil på årets Parissalong. Den stora nyheten är att familjefavoriten Octavia har konverterats till eldrift. Planen är att ha en testflotta ute på vägarna nästa år.

Vad skiljer Skoda Octavia Green E Line från mängden av elbilar som oftast är opraktiska och har klart begränsad räckvidd? Det är egentligen bara det där första som gör Octavia Green E Line extra intressant. Elbilen är som synes baserad på en helt vanlig Octavia Combi, batteriet är placerat under den mellersta och bakre delen av golvet och sträcker sig delvis in i bagageutrymmet. Litiumjonbatteriet väger hela 315 kilo men uppges inte göra någon inverkan på lastkapaciteten, Octavia Green E Line har ett bagageutrymme som sväljer precis lika mycket som en vanlig Octavia Combi.

Skoda avslöjar ännu inte hur många bilar som ska börja testas nästa år men specifikationerna är redan klara. Testbilarna kommer att ha en räckvidd på upp till 140 kilometer per laddning och en maxeffekt på 114 hästkrafter (85 kW). Ett hyggligt vridmoment på 270 newtonmeter som är tillgängligt direkt från start gör att bilen accelererar från 0 till 100 km/h på 12 sekunder och når som mest 135 km/h. Bakom ratten kan föraren hålla koll på effektåtgång, laddningen av batteriet och kvarvarande körsträcka via färddatorn. Navigationsskärmen beskriver å sin sida hur effektflödet är för stunden, om den elektriska motorn förses med el eller, tvärtom, producerar el vid inbromsning eller körning i nedförsbacke.

Test och provkörningar