Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: TobiasSagmeister

Skoda Octavia RS 245 – med 245 hästkrafter

Som vi redan nämnt i förbifarten är Skoda Octavia på väg att få ännu högre effekt. Alldeles snart, förmodligen redan i dag, har Octavia RS 245 premiär med 245 frustande hästar under huven.

Det är inte ens en månad sedan Skoda presenterade ansiktslyfta Octavia RS som förutom nytt nylle även har tio hästkrafter fler än tidigare, alltså totalt 230 stycken. I några stugor möttes effekthöjningen säkerligen av jubel, i andra var stämningen desto dystrare eftersom 230 hästkrafter i dag inte kan anses vara speciellt mycket för en bilmodells prestandaversion.

I stugorna där det råder dyster stämning kanske det kan bli lite mer uppåt nu, för som vi skrev i slutet av förra året ska tjeckerna lansera en mer uppumpad version av Octavia RS. Den ska ha 245 hästkrafter och kommer eventuellt att få modellbeteckningen Octavia RS 245. Förutom ett effektmässigt övertag sägs det att Octavia RS 245 kommer att trumfa vanliga Octavia RS genom att vara försedd med elektronisk differentialbroms på framaxeln.

Vad mer som kommer att skilja vet vi inte, men 0-100-tiden lär kapas med en eller några tiondelar från de 6,7 sekunder som vanliga RS behöver på sig.

Just i dag, närmare bestämt klockan 18.30 i kväll, hållet Skoda ett event nere i Wien där ansiktslyfta Octavia ska presenteras närmare. Teknikens Värld är på plats i form av Erik Wedberg och kanske, kanske (sannolikt blir det så) får han och du och alla andra höra, och kanske se, mer om Skoda Octavia RS 245. Du kan följa avtäckningen live i spelaren här nedan från och med nämnda klockslag.

Uppdatering

Som vi alla märkte nämnde Skoda ingenting om 245-hästarsversionen under presentationen av Octavia facelift, än mindre visade de upp bilen. Återstår alltså att se när Octavia RS 245 presenteras. Enligt våra källor ska det inte dröja länge, även om Skoda i Tjeckien försöker lägga ut en dimridå genom att inte alls känna till den extra vassa modellversionen.

https://youtu.be/Kh8DpdetzJw