Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skoda Octavia RS nu med 230 hästkrafter som standard

När Skoda Octavia RS kom 2001 hade den 180 hästkrafter. Nu, 16 år och två generationer senare, har modellen pumpats upp till 230 hästkrafter.

https://youtu.be/CXYFaPJ3e9s

Senaste generationen 

Skoda Octavia RS lyfts nu på samma sätt som sina motorsvagare syskon med bland annat nytt nylle och lite andra förändringar och förbättringar. Det intressanta med Octavia RS modellår 2017 är dock inte de tudelade strålkastarna med adaptiva full-LED utan att den två liter stora turbospisen under huven får effekten höjd från 220 till 230 hästkrafter. Det gör att tiden för 0-100-sprinten kapas med en tiondels sekund till 6,7 sekunder. Både effekt- och accelerationssiffrorna är desamma som för den specialversion i begränsad upplaga, Octavia RS 230, som introducerades på Genèvesalongen våren 2015.

Precis som tidigare finns Octavia RS även med en tvåliters dieselmaskin på 184 hästkrafter. Denna ser dock ingen effekthöjning och 0-100 km/h går på 7,9 sekunder. Fortfarande erbjuds fyrhjulsdrift till Octavia RS men bara om man väljer dieselalternativet.

Andra valmöjligheter är sexväxlad manuell låda eller en dubbelkopplingslåda (DSG), samt sedan eller kombi.

Ytterligare förbättringar RS-modellen genomgått är 15 millimeter lägre markfrigång och hela 30 millimeter bredare spårvidd bak. Uppdaterade Octavia RS lär med andra ord upplevas som betydligt mer stabil än tidigare.