Skoda Octavia Scout uppdaterad och ännu tuffare

Om nya Skoda Octavias front kan man tycka vad man vill men den nya Scout-versionen är utan tvivel mer redo för terrängen än sitt vanliga kombisyskon.

Knappt hinner vi smälta nyheten om nya Skoda Octavia RS förrän vi får bilder och fakta om Octavia Scout, versionen för den som föredrar att (eller i all fall vill ge sken av att vilja) köra utanför vägnätet. Med nya Octavia Scout ökar chansen till just det då bilen har tre centimeter högre markfrigång än vanliga kombin som även den ansiktslyftes tidigare i år. Även frigångsvinklarna är förbättrade och mäter nu 16,6 grader fram och 14,5 bak.

Som standard kommer Octavia Scout med fyrhjulsdrift med elektrohydraulisk lamellkoppling mellan fram och bakaxel samt med elektrisk diffbroms.

Octavia Scout är även standardutrustad med dåligt väg-paket och har skydd för såväl underrede som bränsle- som bromsrör. Med bilen är det även möjligt att få assistans vid terrängkörning genom att ett ställa in ett körläge som håller konstant låg hastighet vid branta nedförsbackar.

Det standardmonterade autobromssystemet får nu fotgängarigenkänning och Park Assist-systemet har uppdaterats. Octavia Scout har även andra system som som Trailer Assist, döda vinkel-varnare och Rear Traffic Alert.

Utseendemässigt kommer Scout-versionen av Octavia med sedvanliga attribut för ett tuffare utseende som svart plast längs hjulhuskanter och silverlackerade underredsskydd.

Annars känns formen igen från ”vanliga” Octavia som presenterades i höstas. Tydligaste designändringen från tidigare Octavia, som kom 2013, är de delade strålkastarna som även har delat Teknikens Världs redaktion i två läger. Bu eller bä? De är i alla fall nu av typen full-LED. Med detta har även stötfångaren fram fått nytt stuk liksom huven. Baktill följer Skoda rådande biltrend med renare design med färre veck. Invändigt känner dagens Octavia-ägare igen sig, få ändring har gjorts designmässigt.

Octavia Scout kommer med tre olika drivlinor. Ny är en 150-hästars diesel på två liter i kombination med sjuväxlad dubbelkopplingslåda. I övrigt finns samma motor med ett effektuttag på 185 hästkrafter samt en bensinare på 1,8 liter och 180 hästkrafter.