Skoda Rapid officiell

Nu har Skoda till sist dragit skynket av Rapid, Skodas lilla sedan som ritats av Bugatti-designern Jozef Kaban och kommer storleksmässigt hamna mellan Octavia och lilla Fabia.

I och med Skoda Rapid inleder tjeckerna nu sin modelloffensiv där en ny modell ska presenteras var sjätte månad i ett par år framöver. Rapid är dessutom den första bilen med Skodas nya designspråk som tagits fram av chefsdesignern Jozef Kaban, vilket vi fick försmak på i och med Mission L på bilsalongen i Frankfurt i höstas.

 Bilen hamnar i C-segmentet med sina 4,48 meter på längden och 1,7 meter på bredden. Fem olika bensinmotorer och två dieselalternativ kommer finnas till bilen men till Sverige kommer bara Skodas, vid det här laget bekanta, TSI-motorer på 105 och 122 hästkrafter samt dieseln TDI 105.

 Skoda Rapid kommer göra världspremiär på bilsalongen i Paris i september och kommer till Sverige i mitten av 2013. Inga svenska priser är satta men en god gissning är att priset hamnar i krokarna kring 160 000-180 000 kronor.

 Om man förresten känner igen namnet Rapid från andra Skodor så beror det på att det redan var upptaget på den indiska marknaden, men det är alltså denna bil som kommer till Europa.