Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skoda Scala heter Rapids ersättare

Nu presenterar Skoda modellnamnet på den bil som ska ersätta dagens Rapid – Scala.

I Paris fick vi nyligen se Skodas tuffa konceptbil Vision RS som inte bara var en uppvisning i kraftfull laddhybridteknik utan också en fingervisning om ett nytt formspråk samt en ny modell som ska efterträda dagens Rapid.

För bara några dagar sedan släppte tjeckerna en silhuettbild som visade hur nya Rapid kommer att se ut – från sidan och i mörker. En kompakt femdörrars halvkombi fick vi se.

Då berättade man också att modellen ska stå klar innan innevarande år är slut.

I dag bjuder Skoda på mer. Två nya bilder ackompanjeras av informationen att modellen ska heta Scala. Namnet syftar på det latinska substantiv som betyder trappa/stege och ska spegla det kliv som Skoda tar i och med den nya modellen.

– Med nya Skoda Scala öppnar vi ett nytt kapitel i den kompakta klassen hos Skoda. Det är en helt ny utveckling som sätter nya standarder vad gäller teknik, säkerhet och design i den här klassen. Således är vi övertygade om att Scala har den bästa chansen att omdefiniera A-segmentet för Skoda, säger företagets vd Bernhard Maier.

Konceptbilen Vision RS som hade premiär för ett par veckor sedan.

Han nämner A-segmentet. Det är inte en A-segmentbil det handlar om, utan en C-segmentbil i storlek med flera andra bilar i klassen som normalt kallas för golfklassen. Konceptbilen var ju 435 centimeter lång. A-segmentet bjuder på exempelvis Skoda Citigo som är knappt 3,6 meter lång.

Vad Bernhard Maier sannolikt syftar på är A0 MQB-plattformen som i dag används till bland annat Fabia och Rapid.