Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skoda Scala officiell – alla fakta om Rapid-ersättaren

Skoda har presenterat en helt ny modell vid namn Scala. Den är skiljer sig inte bara formmässigt från Rapid Spaceback, som den ersätter, utan även till storleken. Den är bland annat längre, bredare, högre och därmed också rymligare.

Med nytt, mer självsäkert formspråk gör nu Skoda Scala entré som ersättare till Rapid Spaceback som inte kan klassas som en storsäljare i Sverige. Rapid har nämligen bara sålt i 264 exemplar hittills i år (januari till och med november), långt, långt ifrån de siffror som Karoq, Kodiaq, Superb, Fabia och Octavia kan uppvisa under de elva månaderna.

Större och rymligare

Kanske kan Scala göra bättre ifrån sig, inte bara för nya formspråket utan kanske mest för att modellen är större på alla ledder än sin föregångare. 436,2 centimeter lång är Scala, 5,8 centimeter längre än Rapid Spaceback. Scala är med 179,3 centimeter på bredden (exklusive ytterbackspeglarna) dessutom 8,7 centimeter bredare. På höjden är den 1,2 centimeter högre och mäter totalt 147,1 centimeter. Mellan hjulaxlarna är det 4,7 centimeter extra utrymme jämfört med Rapid Spaceback, totalt 264,9 centimeter.

 Mycket Vision RS över Skoda Scala...

Utrymmet mellan främre stolsdyna och tak mäter 103,1 centimeter, 1,7 centimeter mer än i föregångaren. Samma mått i baksätet är inte lika väl tilltaget då det bara är två millimeter som skiljer, till Scalas fördel.

Bredden i baksätet är mindre i Scala än i Rapid Spaceback. Med 142,5 centimeter är den tre centimeter smalare där bak. De åkande fram har däremot mer utrymme för att kunna flaxa med armarna, 2,1 centimeter extra för att vara exakt (143,9 cm totalt).

Bagageutrymmesytan har blivit smalare men djupare – 100,1 centimeter på bredden är tre millimeter mindre och 88 centimeter på djupet är 3,8 centimeter mer. Rent volymmässigt knäcker Scala Rapid Spaceback med marginal. 487 liter är betydligt mer än 415 liter. Skillnaden med nedfällt baksäte är inte lika stor, Scala rymmer i detta läge 1 410 liter vilket kan jämföras med Rapid Spacebacks 1 381 liter.

Med dessa siffror slår Skoda Scala exempelvis Volkswagen Golf (femdörrars halvkombi) ganska rejält, men så är ju Golfen också dryga decimetern kortare. Scala har däremot inte en chans mot kombiversionen av Golf och inte heller storebror Octavia Combi som är två respektive tre decimeter längre bilar.

... men den intressanta drivlinan i Vision RS hängde inte med.

Motorerna

Nog om mått och volymer, över till det maskinella i stället. Motorerna till Skoda Scala är fem till antalet. Tre drivs med bensin, en med diesel och en med gas och bensin. Bensinmotorerna är 1,0 TSI med 95 hästkrafter och 175 newtonmeter, 1,0 TSI med 115 hästkrafter och 200 newtonmeter och 1,5 TSI med 150 hästkrafter och 250 newtonmeter. De båda förstnämnda är trecylindriga, sistnämnda är fyrcylindrig. Den starkare enlitersmotorn samt 1,5:an går att få med sjuväxlad DSG-dubbelkopplingslåda, annars är det sexväxlad manuell låda som gäller. Den svagare enlitersmaskinen har femväxlad manuell låda.

Dieselmotorn heter 1,6 TDI och bjuder på 115 hästkrafter och 250 newtonmeter. Den är utrustad med en sexväxlad manuell låda men sjuväxlad DSG-låda finns som tillval.

CNG-motorn (gasmotorn) är i grunden den trecylindriga 1,0 TSI-motorn och ger 90 hästkrafter samt 145 newtonmeter. Denna maskin går enbart att få i kombination med sexväxlad manuell låda.

Interiören

Insidan i Scala är hästlängder bättre än i Rapid Spaceback vars instrumentbräda på en hel del sätt påminner om den Volkswagen Passat började med 2005. Scalas ratt må vara näst intill identisk med Rapids men instrumentbrädan har en helt annan, mer modern utformning med ett mätarhus som kan fås med Virtual Cockpit, det vill säga en 10,25 tum stor skärm. Störst i segmentet hävdar Skoda. Infotainmentskärmen tronar nu på en högre position så man slipper flytta blicken ned i nästan knähöjd. Upp till 9,2 tum kan infotainmentskärmen vara, beroende på hur man konfigurerat sin Skoda Scala. På skärmen kan man ta del av bland annat Skoda Connects senaste onlinetjänster. Systemet ska även kunna ta emot OTA-uppdateringar.

https://youtu.be/-Yj_zofNqJk

Scala kommer också med en rad olika förarstödsystem, exempelvis autobroms och filvarnare, något som kan utökas med tillval så som adaptiv farthållare, filhållningsassistans och parkeringsassistans.Skoda Scala lanseras i Europa under andra kvartalet 2019. Några priser finns inte i dagsläget.