Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skoda Scala visar insidan

Om en månad är det världspremiär för Skoda Scala – Rapids ersättare. Nu får vi se hur instrumentbrädan ser ut och att modellen ska vara väldigt rymlig.

För en dryg månad sedan ställde Skoda ut konceptbilen Vision RS på bilsalongen i Paris. Den sades vara en uppvisning i märkets nya formspråk samt en förhandstitt på en ny modell, nämligen ersättaren till Rapid. Några dagar senare presenterade tjeckerna en silhuett visandes en kompakt halvkombimodell som beskrevs vara just nämnda nya bilmodell, och ytterligare några dagar senare avslöjade Skoda namnet på modellen – Scala – i kombination med ett par ganska intetsägande bilder på detaljer.

Nu har Skoda släppt ännu en bild, denna gång en illustration, som avslöjar hur delar av interiören ser ut i Scala. Vi ser framför allt instrumentbrädan som skiljer sig ganska rejält från hur det ser ut i nuvarande Skoda-modeller. Helheten är densamma som hos instrumentbrädan i konceptbilen Vision RS med 9,2 tum stor infotainmentskärm som inte är integrerad i brädan, och digitalt mätarhus som mäter 10,25 tum på diagonalen.

Mittkonsolen påminner om konceptbilens men har gjorts mer praktisk. En klassisk handbromsspak har också tagit plats.

Dörrsidorna ser vi också och vi ser att de skiljer sig en hel del från hur det såg ut i konceptet.

Skoda beskriver Scala som en väldigt rymlig bil tack vare långt axelavstånd på 264,9 centimeter, det vill säga 4,7 centimeter längre än vad dagens Rapid har att erbjuda. Tjeckerna menar att ben- och knäutrymmet i baksätet därmed är lika bra som i Skoda Octavia som har ytterligare fyra centimeter mellan hjulaxlarna. Även huvudutrymmet ska vara bra, rent av klassledande enligt Skoda, med 98,2 centimeter från dyna till innertak. Det är två millimeter bättre än i Rapid Spaceback och Octavia men 1,3 centimeter sämre än i Octavia Combi.

Även bagageutrymmet benämns som klassledande stort. 467 liter rymmer det, vilket kan jämföras med Rapid Spacebacks 415 liter. Fälls baksätesryggen ryms upp till 1 410 liter, 29 liter mer än i Rapid Spaceback.

Den 6 december är det världspremiär för Skoda Scala och tjeckerna har valt en annorlunda plats för premiärvisningen, nämligen den israeliska kuststaden Tel Aviv.