Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skoda släpper bilder på nya suven Kamiq

Vilken tuff suv Skoda har på gång i Kamiq. Men bered dig på att den färdiga produkten inte kommer att vara lika tuff i verkligheten. Skisser har normalt en tendens att vara överdrivna.

Vi minns ju alla hur de tidiga skisserna på Skodas suvar Kodiaq och Karoq, framför allt sistnämnda, såg ut. Stora, biffiga bilar med tuffa linjer. När de produktionsklara kärrorna presenterades var mycket av det vi såg i illustrationerna borta, bilarna hade blivit mer alldagliga. Det kan vi även förvänta oss när det gäller Skodas tredje europeiska suv – Kamiq. De har i dag släppt två illustrationer som visar en tuff och väldigt sportigt lagd suv.

Vad illustrationer däremot tydligt visar är att europeiska Kamiq inte har något utseende gemensamt med kinesiska Kamiq som presenterades förra våren. Den europeiska varianten får, precis som sina storebröder Karoq och Kodiaq, tudelade strålkastare i fronten, men med en högst tydlig avvikelse. Den nedre delen är själva strålkastaren, den övre delen är en tunnare lysdiodslinga som utgör DRL-ljusen. Likadant såg det ut på konceptbilen Vision X som var en tydlig förhandsstudie i hur Kamiq kommer att gestalta sig.

Suven är inte sällan av många en utskälld biltyp. ”Den hör hemma i terrängen, inte på stadens gator” kan man ibland läsa. Skoda är inne på samma spår, något som kan ses som kontraproduktivt. I pressmeddelandet som hör till skisserna kan vi nämligen läsa att den robusta silverfärgade frontspoilern understryker modellens offroad-utseende, för att ett par meningar senare läsa att det handlar om en city-suv. Det är med andra ord tydligt att många bilköpare faller för ett robust utseende som förknippas med tuffa miljöer, trots att de förmodligen aldrig ämnar köra bilen där robusthet krävs. Detta gäller inte bara Skoda, alla bilmärken med suvar jobbar efter samma mall.

På Genèvesalongen den 5 mars är det världspremiär för Kamiq som storleksmässigt lägger sig i samma område som Volkswagen T-Roc. Marknadslanseringen sker senare under 2019.