Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Fem snabba aktuella punkter från bilvärlden
2 AV 2
Foto: Skoda

Skoda testar teknik för tågvarning

Skoda ska testa teknik som varnar förare för att de närmar sig en järnvägskorsning. Testet pågår i Storbritannien för att man upptäckt problem med ”nära missar” där, men tanken är att implementera tekniken i hela Europa i framtiden.

Skoda i Storbritannien har upptäckt ett bekymmer med järnvägskorsningar, då det de senaste 12 åren varit många ”nära missar” där. Bilförare har alltså varit på väg att korsa järnvägen när ett tåg kommit och många har varit nära en olycka.

I Storbritannien är det olagligt att korsa järnvägar på ett felaktigt sätt och kan leda till böter, visserligen inte högre än 60 pund, motsvarande 760 kronor, men även indraget körkort i tolv månader. Problemet är hur som helst något som Skoda vill förebygga och därför har tillverkaren nu en funktion på test som varnar bilförare när de närmar sig en järnvägskorsning.

Testet av varningsfunktionen pågår i Tjeckien, där man samarbetar med det tjeckiska järnvägsföretaget Leo Express. Men man har redan påbörjat samarbeten med tågföretag i andra europeiska länder för att i framtiden implementera funktionen i hela Europa. Det krävs nämligen realtidsdata från tågföretagen för att få information om när tågen befinner sig nära korsningar med bilvägar.