Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Skoda VisionC Concept
Skoda VisionC Concept
Skoda VisionC Concept
Skoda VisionC Concept

Skoda VisionC är en tjeckisk ”Audi CC” i grönt

Nu visar Skoda upp de första renderingarna på konceptbilen VisionC som ska visas i Genève om några dagar. Om vi bortser från färgvalet ser vi något som kan liknas vid en femdörrarscoupé.

Det är rätt mycket Audi över den, den tjeckiska CC:n som Skoda ska visa upp på bilsalongen i Genève nästa vecka. VisionC, som designkonceptet heter, är vad man kallar en femdörrarscoupé – slanka coupélinjer i kombination med fyra sidodörrar och stor halvkombibaklucka (som precis som på Superb är välmaskerad).

VisionC kanske inte främst ska ses som en ny Skoda-modell utan är mer en förhandsstudie i hur Skodas kommande formspråk ser ut. De nya formerna innehåller mjuka konturer, konvexa och konkava ytor blandat med skarpa veck och raka linjer. Skoda beskriver att fronten vädrar självförtroende och energi medan baken bjuder på överraskningar framhävt av en radikal avslutning.

Interiört sägs VisionC, som baseras på Volkswagen-gruppens MQB-plattform, erbjuda gott om utrymme för fyra åkande och likaså deras medföljande bagage då utrymmet längst bak ska vara generöst tilltaget.

Drivlinan är serieproduktionsmässigt och redan nu nå upp till de hårda avgaskrav som införs 2020. Hjärtat i drivlinan är en 1,4-liters TSI-maskin på 110 hästkrafter som går på fordonsgas. Förbrukningen uppges ligga på 3,4 kilo per 100 kilometer vilket motsvarar utsläpp om 91 gram per kilometer.

Trots att VisionC är en studie i kommande formspråket finns det rykten som säger att en produktionsversion av denna konceptbil kan bli verklighet 2016.