Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080516-skoda-yeti
080516-skoda-yeti
080516-skoda-yeti
080516-skoda-yeti

Skoda Yeti får grönt ljus

Skodas uppmärksammade minisuv-koncept Yeti kan lanseras så tidigt som i juli. Enligt Autocar är Yeti först ut i en massiv satsning från Skoda. Om tre år ska modellprogrammet ha blivit dubbelt så stort.

Skodas läckra designkoncept Yeti kommer att gå i produktion. Det bekräftar insiderkällor till brittiska Autocar. Det bästa är att källorna även uppger att formerna på produktionsbilen kommer att vara närmast identiska med de från konceptet. Produktionsbilen kommer att visas för första gången på bilsalongen i London i juli. Produktionsstarten dröjer troligtvis till i början av nästa år. Man skulle kanske kunna tro att Yeti kommer att byggas på samma plattform som Volkswagen Tiguan. Men nej, så enkelt vill Skoda inte göra det för sig. I stället ska de ta fram en egen plattform som till stor del bygger på de redan existerande Skoda-modellerna.

Yeti kommer att bli startskottet för en massiv modelloffensiv från Skoda. På bara några år ska modellutbudet fördubblas. Skoda känns minst sagt som ett märke som är på stark frammarsch. Hittills i år har försäljningen gått så bra att alla analytiker är övertygade om att Skoda kommer att ha satt ett nytt försäljningsrekord när året är slut. Om tillväxten fortsätter kommer Skoda att ha sålt mer än 700 000 bilar i år. Det är en rejäl ökning mot 2005, då drygt 490 000 Skoda-bilar såldes. Och mer ska det som sagt bli. Högt uppsatta chefer ska ha avslöjat för Autocar att en ny sedanmodell är under utveckling. Storleken blir ungefär densamma som för storsäljaren Octavia. Denna modell kommer troligtvis att bli mycket nära besläktad med Volkswagens kommande sedanmodell som är tänkt för den amerikanska marknaden. Inledningsvis var det tänkt att Skodas nya sedanmodell bara skulle säljas i Östeuropa och utvecklingsmarknader såsom Kina och Ryssland. Nu har cheferna ändrat sig och sedanen ska säljas även i Västeuropa.

Andra modeller som finns i planerna är bland annat en Skoda-version av VW Sharan och en kombiversion av nya Superb. Båda tros komma någon gång under 2010. Ett år senare kommer Skodas version av VW:s minibil Up! Samma år kommer även en ny version av testfavoriten Roomster. Skoda-cheferna uppges vara något bekymrade över Roomsters ovanliga design och fruktar att försäljningen går sämre än vad den skulle kunna göra. Den nya versionen kommer att bygga på samma plattform som dagens Roomster och erbjuda samma funktionalitet.

Läs mer

TV-TV