Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
071002-skoda-yeti
071002-skoda-yeti
071002-skoda-yeti
071002-skoda-yeti

Skoda Yeti kommer om två år

Skodas stadsjeep Yeti visades för första gången på Genèvesalongen 2005. Nu är det bestämt att den ska produceras från 2009. Samtidigt exanderar Skoda sin produktion rejält.

Designkonceptet Skoda Yeti ska gå i produktion. Den annorlunda formgivningen hyser två olika karossutförande. Ett som mer liknar en traditionell suv samt en öppen fyrsitsig cabriolet. Tekniken hämtas från nästa generation Golf, alltså Golf 6. Samtidigt kommer många komponenter att delas med Volkswagen nya "minisuv" Tiguan. Men till största del blir Yeti en helt egen konstruktion. Bilen kommer att lanserar någon gång under 2009.

 

Skoda ökar takten

En ökning av antalet arbetstillfällen, en modernisering av fabriken i Vrchlabí och en expansion av Kvasiny följer i spåren av de strategiska beslut som togs av Skoda Autos styrelse. Att till år 2010 disponera tre fullskaliga fabriker för tillverkning och montering av bilar och totalt uppnå en tillverkning av en miljon bilar. Enligt tidigare plan skulle detta mål uppnås först 2015.

 

Men en rusande efterfrågan i Kina och inträde på nya marknader så som Australien, Ryssland och Indien behöver Skoda expandera och öka tillverkningskapaciteten. Mladá Boleslav kommer helt att koncentrera sig på att fortsätta tillverka Fabia- och Octavia-modellerna. Volkswagenanläggningen i Bratislava kommer att hjälpa till med att tillgodose den höga efterfrågan av bilar från Mladá Boleslav genom att öka tillverkningen av Octavia. Vrchlabí-anläggningen söker en nyckelposition som en del i den aktuella planeringen i Skoda Auto och inom koncernen. Vrchlabí kommer att bil en fullskalig anläggning inklusive lackverkstad.

 

– Tack vare Yeti kommer vår modernaste anläggning att starta en tredje produktionslinje och erbjuda nya arbetstillfällen. Att vi lägger tillverkningen av Yeti i Tjeckien visar tydligt att vi stärker vår position i Tjeckien. En investering i denna storlek kräver utveckling av den regionala infrastrukturen runt våra anläggningar. Jag hoppas verkligen att regeringen och regionerna kommer att stödja vår expansion i Tjeckien, berättar Martin Jahn, styrelsemedlem och ansvarig för HR.