Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skodas tredje suv får premiär i Genève 2019

Skodas tredje suv kommer att visas i färdig form på Genève-salongen nästa år. Det avslöjade Skodas ledning under en presskonferens tidigare i veckan.

Den nya suven, som än så länge inte har något namn, kommer att byggas på Volkswagenkoncernens MQB A0-plattform och därmed bli plattformssyskon med Seat Arona och kommande Volkswagen T-Cross.

Angående den nya suvens design ska många drag hämtas från konceptbilen Vision X Concept som visades på årets Genève-salong.

Och på tal om Vision X Concept: enligt Skodas vd Bernhard Maier, som citeras av motorsajten Automotive News, arbetar man just nu för att den nya modellen även ska erbjudas med samma typ av hybridteknik som konceptbilen.

Drivlinan i Vision X är som bekant en blandad historia och kombinerar både bensin, gas och eldrift. Hjärtat är en 1,5-litersmaskin från Volkswagens TSI-program som har förvandlats till en G-Tec-motor – det vill säga den kan köras på antingen bensin eller gas. Bensin/gas-motorn driver framhjulen.

Därtill har Vision X även två elmotorer där den ena är en remdriven start- och hjälpmotor som är placerad tillsammans med G-Tec-motorn, medan den andra, en elmotor modell större, sitter bak vid bakaxeln.

Elmotorn får sin kraft från två små litiumjonbatteripack som opererar på spänningsnivån 48 volt. Batterierna laddas när bilen frirullar eller bromsas.

Skulle hybridtekniken sjösättas skulle det troligtvis innebära att den nya modellen blir Skodas första hybridsuv. Dock blir den inte Skodas första hybrid. Det blir nämligen Skoda Superb som även den dyker upp i hybridutförande under nästa år.  2019 kommer även Citigo med eldrift.

Skoda tror i övrigt mycket på sin kommande tredje suv. Marknaden för småsuvar blomstrar just nu i Europa och enligt Skodas försäljnings- och marknadschef Alan Favey tror man att den nya modellen kommer att sälja näst bäst av Skodas suvar, slagen av den något större Karoq

.Skodas nyas suv ska lanseras lagom till sommaren nästa år.

https://youtu.be/x7uTOWYf4mY