Foto: Polisen

Skolstarten ger fler trafikkontroller

En gemensam insatsvecka inom EU gör att polisen kommer att stå där det är allra viktigast att hålla hastigheten: skolor, förskolor och andra platser där oskyddade trafikanter rör sig.

Nu införs en gemensam polisiär insatsvecka i trafiken i hela den Europeiska Unionen. Fler hastighetskontroller kommer att ske, främst i anslutning kring skolor och förskolor men även i tätbebyggt område och där många oskyddade trafikanter rör sig. Förra veckan kunde vi berätta om en studie som visade att varannan förare kör för fort utanför skolor.

– Det finns en rimlig chans för en oskyddad trafikant att överleva en kollision med ett motorfordon i 30-40 km/h. Vi vill att trafikmiljön utanför skolorna ska vara säker för våra barn och ungdomar och därför är det viktigt att alla respekterar hastighetsbegränsningarna, säger Ursula Edström, trafikstrateg på Polismyndigheten.

Trafikverket menar att det skulle sparas 15 liv per år om medelhastigheten minskade med en kilometer i timmen.

– Vi arbetar för att fler ska följa hastighetsgränserna genom att till exempel genomföra hastighetskontroller. Även små hastighetsöverträdelser påverkar trafiksäkerheten och det vill vi uppmärksamma med trafikveckan, säger Ursula Edström.