Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skrämmande bilder på Volkswagen-bilar ingen vill ha

En drönarfilm visar tydligt att det är många amerikaner som väljer att göra återköp på sina Volkswagen-bilar som är drabbade av avgasskandalen som i folkmun kallas för dieselgate.

https://youtu.be/J05b95lpaUk

I USA har drabbade Volkswagen-ägare, 

till skillnad från de europeiska, fått valmöjligheten att kompenseras ekonomiskt alternativt att få sina bilar återköpta av Volkswagen. Många väljer sistnämnda alternativet.

Hur många det handlar om är det nog bara Volkswagen själva som vet, men för att få en snabb inblick i affären är denna drönarfilm till hjälp. Filmen visar de enorma parkeringsytorna runt om Pontiac Silverdome i Detroit (där Sverige under fotbolls-VM 1994 vann med 3-1 mot Ryssland och spelade 1-1 mot Brasilien) som till stora delar är fylld med återköpta Volkswagen-bilar av olika modeller. Den numera övergivna sportarenan (titta i filmen hur nedgången den är) fungerar helt enkelt som en sorts avstjälpningsplats för Volkswagen i väntan på vad som ska hända med bilarna.

Vad som ska hända är ännu inte avgjort, men det snackas mycket i USA om att bilarna ska skrotas och då går, får vi hoppas, en hel del av materialet till återvinning. Det enda som är säkert är att de tidigare ägarna inte vill ha sina bilar.

Denna uppställningsplats är bara en av många (kända) runt om i USA, så det handlar om många tusentals inte allt för gamla bilar vars öde ännu inte är avgjort. Om alla Volkswagen-ägare väljer återköp är det 480 000 bilar som Volkswagen måste hantera.