Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Skulle du klara att ta körkort i dag?

Premium Hur ser körkortsutbildningen ut och hur har den förändrats de senaste decennierna? Är det lätt att ta körkort? Och skulle en person som tagit körkort på 1980-talet eller tidigare klara uppkörning och teori i dag? Det är inte helt självklart, menar Torbjörn Westman som arbetat i branschen sedan 1985.

Körkort har varit överst på många 17-åringars önskelista inför 18-års­dagen fram tills för några år sedan då intresset för surfplattor, smarta telefoner och VR-headset plötsligt var större. Det märks inte i statistiken än. I Transportstyrelsens siffror ser man att antalet personer som innehar körkort har ökat lika stadigt i alla ålderskategorier sedan 1980-talet. Ett undantag är dock under 1990-talet, då andelen 18- och 19-åringar med körkort sjönk, men det har sin förklaring.
– Teoriprovet var väldigt svårt under några år på 1990-talet, man fick inte ha fler fel i samma kategori och så kunde det finnas flera korrekta svarsalternativ på en fråga. Så det var många som inte klarade teorin. När medierna till slut tog upp ämnet gjordes provet om, berättar Torbjörn Westman, trafikskolechef på Albertsons trafikskola i Nyköping.