Skummast i Genève – finska Dawn

Riktigt vad finländarna på Valmet har ätit för att ta fram konceptbilen Dawn vet vi inte riktigt. Men den är eldriven. Och märklig. Ytterst märklig.

Den är låg, eldriven och ensitsig – så långt allt normalt. Men som du kan se på bilden ovan så verkar det sluta där. Konceptbilen Valmet Dawn är, som synes på bilden ovan, ett allt allt annat än normalt fordon. 

Bakom skapelsen står finska Valmet, bilfabriken i Nystad strax norr om Åbo som tidigare producerat både Saabar och Porsche Boxster. I dag är ett av huvudnumren för fabriken att tillverka laddhybriden Fisker Karma för den europeiska marknaden. Pressreleasen är kortfattad och beskriver inte konceptbilen närmare. Däremot ska den "kombinera Valmets kunskaper om elbilskomponenter, deras roll i teknikintegrering och deras visionära idéer". Exakt vad det betyder är, låt säga, oklart. Och det ger ingen förklaring på vad den runda hypnotiseringsskivan i fronten är. Eller varför bilen påminner om ett upp-och-ner-vänt badkar.

Vad vi vet är att Valmet vill visa att de både kan utveckla elbilsteknik och bygga bilar med tekniken i. Och då kanske den märkliga vita tingesten gör sitt jobb.