Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100909-sl buss alkolås
100909-sl buss alkolås
100909-sl buss alkolås
100909-sl buss alkolås

SL-bussar utrustas med alkolås – facket anser det kränkande

För fyra år sedan tog SL beslutet att utrusta alla sina bussar med alkolås. Inom två år ska alla bussar vara försedda med utrustningen. Men facket ogillar det – de anser att busschaufförerna blir kränkta av att blåsa.

Alkolås blir allt vanligare i fordon som är i kommuners och företags tjänst. Det har egentligen aldrig höjts några röster mot detta.

2006 beslutade Storstockholms Lokaltrafik (SL) att alla deras bussar ska utrustas med alkolås för att förhindra alkoholpåverkade busschaufförer och riskera resenärernas säkerhet. SL har redan testat ett alkolåssystem på 100 av deras bussar och det framgångsrikt. Om två år beräknar man att alla SL:s bussar ska vara utrustade med alkolås. Alla busschaufförer ska blåsa när de påbörjar sitt pass, oavsett om bussen står i ett garage eller om bussen är ute på slinga och full med passagerare.

Detta gillar tydligen inte facket som anser det vara kränkande för busschaufförerna.

– Det finns en viss rädsla, framför allt hos facket, för att förarna ska uppleva det som integritetskränkande och obehagligt att behöva blåsa, säger Erik Stenbäck, säkerhetsingenjör på SL, till Dagens Nyheter.

– Det är inget egenvärde för SL att föraren behöver blåsa inför resenärerna. Alkolåset sitter monterat till vänster vid förarplatsen och det är endast ett fåtal som kan se att det används. Men vi vill visa för våra resenärer att SL:s förare inte är berusade, säger Erik Stenbäck.

Det kanske är läge att påpeka för poliskonstapeln att man känner sig kränkt nästa gång de stannar en för att blåsa!?

Obs! Bilden ovan är ett montage.