100415-slopad-skatt-biogas
100415-slopad-skatt-biogas

Slopad skatt på biogas i vårbudgeten

Regeringen vill slopa skatten på biogas mellan producent och konsument från och med årsskiftet. Förhoppningen är att satsningarna på biogas ska öka.

I regeringens vårdbudget som presenterades på torsdagen föreslås att skatten på biogas ska slopas från och med årsskiftet 2010/2011. Enligt näringsminister Maud Olofsson har skatten på biogas mellan producent och konsument varit trubbig och använts bara för att naturgas och biogas distribueras via samma nät. Olofsson tror inte att konsumenterna kommer att märka av någon större prisskillnad, det här är främst en åtgärd för att skicka en signal till företagen att investera.

– Det här stimulerar till ytterligare biogasproduktion och biogaskonsumtion i Sverige. Det kommer kanske mest att innebära mer investeringar i biogas, och det är det som är viktigt nu, säger Olofsson till TT.

Biogas som drivmedel i personbilar har gått starkt framåt den senaste tiden, så starkt att biogasen inte har räckt till. För den som kör en biogasbil har det varit vardag att leta efter mackar där biogasen inte är slut. Producenterna har klagat på att samma koldioxidskatt läggs på biogas som på den inte lika miljövänliga naturgasen.

Regeringens förslag på slopad skatt på biogas beräknas medföra en kostnad för staten på 10 miljoner kronor första året.

Läs mer