Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Slovakisk bil ger dig med högtflygande planer vingar

Den finns en österrikisk dryck som sägs ge dig vingar, men det är bara bullshit. Däremot finns det en slovakisk bil som ger dig vingar – AeroMobil 3.0.

https://youtu.be/kzYb68qXpD0

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Ända sedan bröderna Orville och Wilbur Wright lyckades få upp en flygmaskin i luften för drygt 100 år sedan har människan drömt om att kombinera just flygmaskinen med bilen. Många försök har gjorts det senaste halvseklet och fallit platt till marken. På senare tid har några mer rejäla försök ägt rum, vilka vi nämnt både här och där.

Det senaste försöket i att få bilar att flyga kommer från Slovakien och heter AeroMobil 3.0. Som sifferbeteckningen avslöjar är det slovakernas tredje försök med flygbil.

AeroMobil 3.0 är, som vi ser i filmen ovan, fullt fungerande men genomgår fortfarande tester och utveckling för att nå full status som godkänd flygbil. Slovakerna berättar dock inte när de har för avsikt att få AeroMobil 3.0 klar för försäljning, inte heller vad ett exemplar skulle kunna kosta.

Vad de däremot berättar är lite av det tekniska. AeroMobil 3.0 är sex meter lång och 2,24 meter bred. Med andra ord är det ingen bil man så gärna tar in i stadstrafiken för att hitta en parkeringsplats. Vingspannet, efter utfällning, mäter 8,32 meter.

En Rotax-motor med okänd effekt men som drivs med vanliga blyfri bensin står för framdrivningen, både på marken och i luften. Som bil kan AeroMobil 3.0 komma upp i hastigheter över 160 km/h medan den som flygplan toppar drygt 200 km/h.

Förbrukningen som bil ligger vid hyfsade 0,8 liter per mil medan förbrukningen i luften uppgår till 15 liter per flygtimme.