Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Slovakisk Land Rover – snart verklighet

Jaguar Land Rover kommer troligen att utöka sin verksamhet med en fabrik i Slovakien. Kommer troligen att tillverka nya Defender.

För några veckor sedan rapporterade vi att Jaguar Land Rover skrivit avtal med Magna Steyr och att de kommer att börja tillverka bilar i Österrike. De senaste fem åren har koncernens försäljning fördubblats till cirka 460 000 bilar. Nu siktar de på en miljon bilar om året och för att det ska gå krävs nya fabriker.

I dag meddelar Jaguar Land Rover att de planerar att bygga en ny fabrik i Slovakien, troligen kommer denna fabrik stå klar när det är dags att sätta nya Defender i produktion. Detta bör då bli den första modellen att tillverkas i Slovakien, men kommer troligen att få sällskap av ytterligare nya modeller från Jaguar Land Rover senare. Enligt JLR ligger den aktuella platsen för fabriken i västra Slovakien, strax utanför staden Nitra.

Enligt JLR skulle den nya fabriken kunna öka den årliga produktionen med cirka 300 000 bilar, de första bilarna väntas rulla ut från fabriken under 2018. Detta tillsammans med omfattande satsningar i Storbritannien och JLR:s fabriker i Indien, Österrike, Brasilien och Kina är en del i deras strategi för att bli mer konkurrenskraftiga globalt och utmana biltillverkare som BMW, Audi och Mercedes på fler marknader. Jaguar Land Rover har redan under den senaste tiden satsat hela 11 miljarder pund, cirka 150 miljarder kronor, på att utveckla verksamheten. Men indiska Tatas fickor verkar vara djupa och de öser verkligen pengar över Jaguar Land Rover.