Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Charlie Magee / Ford

Slut för Ford Fiesta med tre dörrar

Först försvann dieselmotorn, nu ryker tredörrarsversionen av Fords B-segmentare Fiesta. Tillverkningen slutar i sommar.

Utbudet av traditionella bilar krymper, framföra allt inom B-segmentet. Volkswagen säljer inte längre modellen Polo och nu är det dags för nästa småbil för rakning – om än inte helt.

Fords motsvarighet, Fiesta, ska sluta att tillverkas i tredörrarsutförande. Beställda bilar skruvas samman i fabriken i Köln men i sommar är produktionen av den versionen till ända, liksom transportutförandet av modellen kallad Van.

Fiesta, som senast kom i sin senaste skepnad för två år sedan, har varit en storsäljare, framför allt i Storbritannien där den ofta toppat försäljningslistorna. Det är också via brittiska medier vi har fått nys om ödet för tredörrarsversionen.

Ford väljer, liksom de flesta tillverkarna, att i denna tid av elektrifiering och suvar/crossovers, att strama utbudet för de traditionella bilmodellerna. Fiesta kommer dock fortfarande att finnas i de välkända utrustningsgraderna Trend, Titanium, Active ST-Line och sportiga ST.

Fiesta har tidigare drabbats av produktionsbantningar och någon dieselmotor går inte längre att kryssa för. Frågan är hur länge Fiesta finns kvar i produktion. Fabriken i Köln kommer strax att ställa om för tillverkningen av en ny elbil baserad på Volkswagens MEB-plattform