Foto: SMH FotoTeknik

Slutet för den klassiska nummerplåten

Antalet bilar i Sverige ökar i snabb takt och snart är alla bokstavs- och sifferkombinationer uttömda. Transportstyrelsen har inte hittat en lösning ännu.

– Det är trots allt några år kvar innan alla kombinationer är uttömda, men vi måste redan nu börja fundera på hur vi ska lösa det framtida problemet. En utredning är på gång, säger Mikael Andersson på Transportstyrelsen till Ny Teknik.

Registreringsskylten har sedan 1973 sett likadan ut som i dag, det vill säga en kombination av tre bokstäver och tre siffror. Under de senaste åren har det dock skett en del förändringar som att kontrollmärket slopats och dagens skyltar har plats för sju tecken, något som används på personliga registreringsskyltar.

I höst kommer bokstäverna Y och Z för första gången att börja användas som första tecken och det drygar ut antalet kombinationer ännu lite längre men i det långa loppet måste en ny lösning hittas.

Enligt Mikael Andersson på Transportstyrelsen är det fullt tänkbart att bryta upp den nuvarande mallen och lägga in siffror bland bokstäverna och tvärtom.

– En annan lösning skulle kunna vara att öka med ett tecken till sju tecken, antingen fyra bokstäver och tre siffror eller tre bokstäver och fyra siffror. Vi har ju redan sju tecken i de personliga skyltar som man kan beställa, säger Andersson.

Transportstyrelsen tillät för några år sedan tidigare förbjudna bokstavskombinationer som till exempel: dyr, hal, hes, het, nej, oxe och swe. Trots det är det dock 91 bokstavskombinationer som fortfarande inte är tillåtna.

Dagens system möjliggör 12 miljoner registreringsnummer och i februari månad fanns nästan 9,5 miljoner fordon registrerade i Sverige. Visserligen återanvänds registreringsnummer från bilar som skrotas, men det kan ej göras förrän ett år efter skrotningstillfället.

Hur tycker du att Transportstyrelsen ska lösa problematiken kring sinande registreringsnummer?