Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Renault

Slutet har kommit för Scénic

Det trendskapande franska högbygget Renault Scénic går i graven. I alla fall så som vi känner den.

Bilfloran ritas om och klassiska biltyper försvinner till förmån för suvar och crossovers. MPV:n är en av dom och vi kunde tidigare meddela att Citroën slutar att tillverka Grand C4 Spacetourer i juli.

Nu står stilbildaren Renault Scénic på tur, modellen stryks ur sortimentet och går inte längre att beställa. Nästa år går den sjusitsiga Grand Scénic samma öde till mötes.

Scénic, baserad på modellen Mégane, lanserades 1996 och blev utsedd till Årets Bil i Europa året därpå. Greppet att bygga en golfklassare på höjden blev snart högsta mode och så gott som alla biltillverkare hade snart sin version av Scénic i saluhallen.

Grand Scénic läggs även den ned – nästa år.Grand Scénic läggs även den ned – nästa år.Grand Scénic läggs även den ned – nästa år.
Grand Scénic läggs även den ned – nästa år. Foto: Patrik Lindgren

Första generationen blev en succé och såldes i 2,8 miljoner exemplar innan en andra generation tog vid 2003 som kompletterades med den längre Grand Scénic. Trots att modellen i sin senaste skepnad har tagit en mer crossoverlik hållning så har intresset för modellen dalat. Förra året byggdes det strax över 20 000 exemplar av Scénic och Grand Scénic att jämföra med cirka 130 000 för tio år sedan. Under mitten av 00-talet var siffran över 300 000.

Men vi kan inte slå ihop kapitlet om Scénic helt. Renault har tidigare offentliggjort att en del klassiska modellnamn ska dyka upp på märkets kommande elbilar – så även Scénic. Men det blir ingen MPV av den gamla skolan och om den blir en succé som originalet återstår att se.

Redan för fyra år sedan började rykten florera att Scénic var på väg bort så det hela kommer inte som någon överraskning. Mer överraskande är den hyllningsfilm nedan som Renault gjorde förra året för att uppmärksamma att modellen fyllde 25 år.

https://youtu.be/Z587rU3tNBk