Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080728-bmw-z4-stopp
080728-bmw-z4-stopp
080728-bmw-z4-stopp
080728-bmw-z4-stopp

Slutet nära för BMW Z4

Produktionen av nuvarande generation BMW Z4 kan stoppas redan nästa månad. Det kan bli följden av en förestående tillverkningsrockad inom BMW som innebär att Z4 kastas ut från fabriken i South Carolina.

Den svaga dollarn tvingar BMW att paradoxalt nog flytta tillverkningen av Z4 från USA. För de europeiska biltillverkarna är det extremt kostsamt att bygga bilar i Europa och sälja dem i USA, vilket naturligtvis även gäller för BMW Z4. Problemet är bara att BMW har andra modeller som också behöver byggas i USA. I dagsläget byggs Z4 tillsammans med X5 och X6 i BMW:s Spartanburgfabrik i South Carolina. Men när nästa generation Z4 tar över sent nästa år flyttas tillverkningen till tyska Regensburg. Den extra kapaciteten i Spartanburg behövs till BMW:s suvmodeller, vars huvudsakliga marknad finns i USA.

Det här betyder att tillverkningen av nuvarande Z4 kommer att stoppas inom de närmaste tolv månaderna. Obekräftade uppgifter säger dock att tillverkningen kan stoppas redan nästa månad. En talesperson för BMW bekräftar också att exporten av Z4 har stoppats till de flesta marknader. Det finns inga planer på någon specialutgåva för att markera slutet.

Nästa BMW Z4 anländer sent nästa år som årsmodell 2010. Härom veckan fick vi se spionbilder som avslöjade att nästa generation får ett fällbart plåttak. En rad nya motoralternativ blir också tillgängliga, bland annat en snål dieselspis.

Bilspionen