Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Slutet nära för Bugattis W16-motor

Dagarna är räknade för Bugattis mäktiga 16-cylindriga motorer, menar märkets vd Stephan Winkelmann.

Bugattis bilar liknar ingenting annat och själva hjärtat utgörs av en motor av W16-snitt. Den gjorde debut i Veyron för 13 år sedan och finns nu i modellerna Chiron och Divo.Effektuttaget är i dag på 1 500 hästkrafter och vridmomentet 1 600 newtonmeter.

Biltillverkarens vd Stephan Winkelmann spår dock att motorns dagar är räknade på grund av allt hårdare restriktioner. Han har i en intervju med australiska Caradvice bekräftat att motorn inte kommer att få någon uppföljare.

Stephan Winkelmann och Divo – kanske den sista bilen att presenteras med W16-motor. Foto: Max Earey

Man kommer dock göra allt för att hålla motorn vid liv och menar att det går att få ut än mer kraft ur den. Om ny teknik ska hitta ner i Bugattis bilar måste de leverera likvärdig prestanda, understryker Winkelmann. Nu när batterierna blir allt lättare öppnar det dörren för en hybridlösning som kan passa Bugattikunder, menar han vidare.

– Om man ska vara i främsta ledet när det gäller avancerad teknik gäller det att välja rätt tidpunkt för förändring, summerar vdn.

Redan under utvecklingen av Chiron ryktades det om en hybridlösning och Wolfgang Dürheimer, Stephan Winkelmann företrädare, hävdade att någon form av elektrifiering var att vänta efter Chiron som dock spåddes hålla ut till 2025.