Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volkswagen

Smakprov på Volkswagen Golf GTD

Nya Volkswgan Golf är officiell och i vår täcks prestandaversionen GTD av. Här är ett smakprov på bilen.

Jodå, det kommer en dieseldriven prestandaversion av nya Volkswagen Golftrots att bränslet står i skamvrån. Det är dock ingen nyhet. Emblemet ”GTD” debuterade på modellen Golf redan 1982 – en bil med svindlande 70 hästkrafter och turboteknik.

Kommande Golf GTD ska täckas av under vårens bilsalong i Genève men nu släpper man ett smakprov i form av en så kallad teasarbild. Det du ser kommer emellertid inte som någon chock om du brukar hänga här på teknikensvarld.se. För snart en månad sedan kunde vi visa läckta dokument som visade alla prestandaversioner av nya Golf, bland dessa även GTD.

LÄS MER: Nya Volkswagen Golf R spinner loss på svensk snö

Med bilden följer en del information men inget om det som är mest intressant för biltypen: effekt och prestanda. Fokus riktas av i stället på utsläpp. Den fyrcylindriga dieselspisen ska ge en dubbel dos av AdBLue och därmed vara en av marknadens renaste dieselmotorer.

Första Golf GTD kom 1982. Här i test i Teknikens Värld med Dag E Hogsten bakom ratten.

Tidigare nämnda läcka avslöjade dock att motorn hos Golf GDI kommer att ge maximalt 147 kW – 197 hästkrafter. Den visar även att prestandaversionerna, i vanlig ordning, får ett annat stuk. Bland annat märks flera små varselljus i stötfångaren – något vi noterade redan i juli 2019 då vår spionfotograf fångade GTI-versionen på bild.

Genèvesalongen håller öppet den 5 till 15 mars