Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Subaru

Småkunglig suv från Subaru

Subaru lansera en kompakt suv och återanvänder både namn och teknik. Men hit lär den inte komma.

Rex (kung på latin) är namnet på Subarus nya kompakta suv – men det är inte nytt. Bilens i sig är inte heller ny. Namnet introducerade man 1972 på en liten bil – en så kallad i Kei car. Modellen (även känd som bland annat 500/600/700, Ace och Sherpa) hängde med i tre generationer men ströks ur sortimentet 1992.

Tekniken då? Bilen som nu visas upp är i grunden en Daihatsu Rocky men har försetts med en grill lik den på den större modellen Subaru Forester. Bilen finns sedan tidigare även som en Perodua och Toyota i form av modellerna Ativa och Raize.

Med sin kompakta mått kan Rex med rätta kalla sig stadsjeep. Foto: Subaru

Bilen är fyra meter lång, 170 centimeter bred och 162 centimeter hög. Fastän fyrhjulsdrift finns tillgängligt kommer Subaruversionen bara med framhjulsdrift, vilket kan te sig märkligt – tekniken är ju synonymt med Subaru. Det är också boxermotor men Rex får hålla tillgodo med en trecylindrig radmotor på 1,2 liter och 87 hästkrafter.

Tycker du allt detta verkar snurrigt kan du lugna dig med att bilen är ämnad för den japanska hemmamarknaden och kommer med största sannolikhet inte att leta sig hit.